Belgische kinderen testen spuitje om te vermageren

In de universitaire ziekenhuizen van Brussel, Leuven en Antwerpen loopt het onderzoeksprogramma Step Young. Daarmee wil de Deense farmareus Novo Nordisk nagaan of injecties met 2,4 milligramsemaglutide, de werkzame stof van het vermageringsmiddel Ozempic, veilig en effectief zijn om zwaarlijvige 6- tot 12-jarige kinderen te doen afslanken. Dat schrijft De Tijd zaterdag.

België is een van de tien landen die deelnemen aan de trial die wereldwijd op 210 proefpersonen mikt. Alleen kinderen met een BMI (body mass index) boven een bepaalde drempelwaarde komen in aanmerking.

Karolien Van De Maele, coördinator van het multidisciplinair obesitasteam in UZA, is blij dat de studie loopt. "Bij jongeren met een zeer hoog BMI is het moeilijk om met sporten en diëten alleen voldoende resultaat te halen." Sneller afvallen via semaglutide kan hen extra motiveren, aldus de arts. Zij ziet ook winst op lange termijn omdat het risico op onder meer diabetes en hart- en vaatziekten kan afnemen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.