Ook antivaxers bij huisartsen (Telefacts NU)

Hoewel een meerderheid van de Belgen zich wil laten inenten tegen het coronavirus, is er nog steeds een hardnekkige minderheid die zich verzet tegen de vaccins. Ook huisartsen, zo blijkt uit een reportage van Telefacts NU die donderdag wordt uitgezonden. Het actualiteitenmagazine kon undercover vaststellen hoe een klein groepje huisartsen hun patiënten afraadt om zich te laten vaccineren. Sommige huisartsen boden hun patiënten zelfs spontaan aan om hun vaccinatie te vervalsen en valse attesten af te leveren.

Een grote rol in het overtuigen van twijfelaars is toebedeeld voor de huisartsen. Zij moeten twijfelende patiënten overhalen om zich te laten inenten. Maar niet alle huisartsen zijn de vaccins dus goedgezind.

Telefacts NU legt de meest gebruikte stellingen van de antivaxers voor aan viroloog Prof. dr. Pierre Van Damme.

De Orde van Geneesheren reageert ontzet op de beelden: "Dit is een kaakslag voor alle huisartsen die elke dag hun leven riskeren", zegt Michel Deneyer, ondervoorzitter van de Orde van Geneesheren. "Wanneer dit wordt vastgesteld, zullen we deze artsen zwaar sanctioneren. Dat kunnen we u garanderen."

Reporter Thomas Van Hemeledonck deed voor de reportage mee aan de testfase van het vaccin van Johnson & Johnson, dat hier in België geproduceerd wordt maar voorlopig nog niet is goedgekeurd.

Telefacts NU wordt donderdag om 21.50 uur uitgezonden op VTM.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Henk SOENS

  13 februari 2021

  ik heb respect voor anarchisten, voor paranoïde schizofrenen die omwille van voor mij begrijpbare redenen vaccinatie eventueel zouden afwijzen.
  Maar voor zogezegd 'normale' mensen die zichzelf 'te goed' of ' te speciaal' vinden, wat meestal hun drijfveer is om antivaccer te worden, kan ik enkel de grootste minachting voelen.
  Het is goed dat vaccinaties en ook andere medicaties continu getoetst worden op hun effectiviteit en evidence based werkzaamheid, er zijn natuurlijk continu vragen en twijfels, en het wordt inderdaad continu gemoniteerd, op onafhankelijke basis, zonder winstbelang.
  Maar de drijfveer van de antivaccers is in 90 % van de gevallen lompe domme zelfingenomenheid en vals profetisme of zelbelang. Shame on you,

 • Marc DE MEULEMEESTER

  12 februari 2021

  Laat ons hopen dat we nog 160.000 bomen hebben in België voor de 160.000 (ski-en plezier-) toeristen die aan de rest van de groep en hun immuniteit hun gat vagen en enkel aan zichzelf denken !

 • Anthony CORNELISSEN

  11 februari 2021

  We moeten een vaccinatiegraad van 70% halen voor groepsimmuniteit. Dat is al zowiezo moeilijk door de groep twijfelende patienten.
  De huisartsen die deze patiënten sterken in hun antivaxerzijn, moeten ze ophangen aan de hoogste boom.
  Zij zij de job onwaardig.

 • Marc DE MEULEMEESTER

  11 februari 2021

  De locale Bond zend een mail met " klik hier" indien U nog niet gevaccineerd bent ! Wanneer U effectief klikt , " klikt " het niet want de collega aan de andere kant van de lijn vraagt waarom je klikt : je bent al 3 weken op pensioen en moet je beurt afwachten , maar als je misschien toch " voorrang " zou willen , kan je je als vrijwilliger opgeven voor toezicht in een vaccinatiecentrul en dan krijg je misschien voorrang !
  Ik moet geen voorrang maar ik wil zeker niet na een carrière van meer dan 42 jaar , waarbij de patiënt altijd eerst kwam , " moeten " bedelen voor een vaccin !
  Geef hem maar aan een ander en een beter !

 • Kristien SOUBRY

  11 februari 2021

  Elk heeft recht op een eigen mening, zowel patient als arts. Je mag enkel als arts je mening niet opdringen aan je patienten. De orde mag hier niet lichtzinnig mee omspringen.