Coronavirus - "Leven onze ministers op een andere planeet?" (Dr Pierre Bets)

"Ik wil niet de eerste Carolo zijn die een covid-19 verdachte patiënt ontmoet. Hoewel, als ik er een heb, zet ik hem in mijn auto en breng hem naar de minister! En als ik er zes heb, loop ik er de kabinetten mee af".

Pierre Bets, huisarts in Charleroi en vice-voorzitter van de plaatselijke kring, begrijpt niet dat zijn beroepsgroep die zonder enige bescherming naar het front wordt gestuurd, geen woedeuitbarsting kent. "Wonen onze ministers op een andere planeet?"

"Alle spoedartsen zeggen het op TV: wij zijn de eerste lijn. Maar zoals altijd wordt die vergeten door politici en is ze daarom slecht uitgerust," betreurt dr. Bets. Na een vergadering met de belangrijkste ziekenhuizen van Charleroi twee weken geleden heeft de Federatie van huisartsen van Charleroi van hen materiaalkits en wat beschermuitrusting gekregen. "Maar dit weekend moesten onze dienstdoende artsen ze gebruiken. Ze zijn al uitgeput." 

 "Toen de ziekenhuizen vernamen dat onze wachtverantwoordelijke door de AViQ (tegenhanger van het Vlaamse VIKZ, red.) geadviseerd werd om de betrokken patiënten naar de spoedeisende hulp te sturen, bleven ze koelbloedig. Sindsdien denken we samen na, huisartsen en ziekenhuizen, over een gemeenschappelijk plaats waarnaar we patiënten zouden doorverwijzen en waar iemand die 100% beschermd is door ad hoc materiaal, tijdens een vaste periode niets anders zou doen dan monsters nemen. Dat prototype staat op papier. We moeten het verfijnen. Waar planten we dit in? Bij de wachtpost? Een buitenpost, zoals tijdelijke infrastructuur op een parking? Dat moet nog worden vastgesteld. We zullen ook professionals moeten vinden die daar diensten willen draaien. Voor vrijdag staat er een werkbespreking gepland tussen de kring en de medische directeuren van de ziekenhuizen."

"Persoonlijk ben ik geschokt door het gebrek aan reactievermogen van de overheden. Ik begrijp niet hoe we de ministers van Volksgezondheid met een glimlach op hun gezicht uit hun vergaderingen zien komen. Ze lijken los te staan van de werkelijkheid, alsof ze zich op een andere planeet bevinden, in tegenstelling van wat we in de praktijken ervaren. Huisartsen zijn veel te beleefd, veel te aardig, voor de situatie waarin ze zitten!" 

"De bevolking leeft in angst, ook al omdat het nieuws alle kanten uitgaat." Een voorbeeld vers uit het geheugen: hij ontving in zijn consultatie een gezin van 6, moeder koortsachtig, 4 kinderen met een slepende verkoudheid en papa, asymptomatisch, die op het vliegveld werkt. "In hun hoofd hebben ze allemaal Covid-19. De vader heeft echter geen enkele ziekte ontwikkeld. Dus voor zover we kunnen zien volgens de wetenschap is hij niet besmettelijk. Behalve dat de berichten in de media het tegenovergestelde zeggen... Hoe kun je verwachten dat de mensen zich geen zorgen maken? Het is ook niet gemakkelijk voor professionals om een duidelijke beslissing te nemen... "

Dezelfde angstige verwarring leidt ertoe dat mensen uit angst voor besmetting ziekteverlof of schoolcertificaten voor hun kind aanvragen. "Of scholen die kinderen terugsturen die hoesten. Wat wil je, de staat is in gebreke, iedereen maakt zijn eigen intern ordereglement... " De kring streeft er in ieder geval naar om "zoveel mogelijk informatie te verzamelen, op het werk, voor haar leden, al kan die snel achterhaald zijn. "Onze huisartsen worden bewust gemaakt van het feit dat de instructies zeer snel kunnen worden gewijzigd."

> Lees ook: 27 nieuwe gevallen van coronavirus in ons land, totaal op 50 (stand donderdagochtend)

> 59 nieuwe gevallen corona, totaal 109 (stand vrijdagochtend)

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Erna VAN DROOGENBROECK

  06 maart 2020

  Erna VDB
  Volledig akkoord!De gezondheidszorg in ons land was er helemaal niet op voorbereid !Wat een schandalig slecht beleid!De besmettingen zijn exponentieel aan het toenemen en er zullen drastische maatregelen getroffen worden als het te laat is!

 • Kris LEYSEN

  05 maart 2020

  Volledig mee akkoord ! Heb zelf geen enkele vorm van beschermings-materiaal van de overheid gekregen. Alle info moet opgezocht worden via internet en door ons zelf uitgeprint te worden.
  Dr.K.Leysen
  Huisarts Lokeren

 • Ben LANSBERGEN

  05 maart 2020

  Wat hebben wij geleerd school. Dat er geen behandeling is tegen virusinfectie.Die virus is airborn en vrij en vrolijk door de mondmaskers vliegen.Ook fijnstof gaat erdoor.Veel mensen zijn in paniek geraakt door het gedrag van ministers en media en mondmaskers. Onze leiders hebben nu de mensen nog meer doen lijden door vakonbekwaamheid. De ziekte "STRESS" is weer goed gestegen.
  Gewoon thuis blijven dan valt de ziekte stil. AUB laat de patient met rust.Weg met die mondmaskers. Het is al genoeg carnaval.