Chirurg opereert vanuit rolstoel na ernstig fietsongeval

Na een ernstig fietsongeval zowat 9 maanden geleden - met blijvende verlamming - opereert orthopedisch chirurg Geoffrey Vandeputte (53) weer (vanuit zijn rolstoel) in het Heilig Hartziekenhuis in Lier. Een verhaal van veerkracht en wilskracht dat ook de algemene pers haalde.

De chirurg ging uiteraard even door een diep dal na de zware diagnose, maar  onder meer het verhaal van een Amerikaanse algemeen chirurg die nagenoeg hetzelfde overkwam, gaf hem moed. Die Amerikaanse collega toog opnieuw aan de slag met een speciale rolstoel  waarmee hij ook kon staan.

Dokter Vandeputte is een sportief iemand die net tijdens zo'n sportactiviteit (mountainbiken) onder een vallende boom terechtkwam. Resultaat: een klaplong, 15 gebroken ribben en parapleeg aan de onderste ledematen. De diagnose was dus zwaar, maar met veel wilskracht revalideerde hij tot eind juni in het ziekenhuis van Pellenberg. En 8 maanden later kon hij zijn activiteiten als chirurg opnieuw aanvatten, weliswaar als parapleeg. Zowel het ziekenhuis, als collega artsen en verpleegkundigen stelden alles in het teken van een optimale werkomgeving

En er was uiteraard ook de steun van zijn naaste omgeving, tot zelfs van vele onbekenden. Zelf vond hij via Google dus het inspirerende filmpje van een Amerikaanse chirurg. Al snel kwam ook hij uit op de speciale rolstoel die hem in staat stelde om verder zelfstandig te werken, met de auto te rijden en ook te opereren. Hij is er de man niet naar om zich bij tegenslagen neer te leggen. Opmerkelijk is dat hij bij dat alles ogenschijnlijk nuchter blijft: "Focus je beter op wat je nog kan, in plaats van je te concentreren op wat je verliest", is zijn ingesteldheid. Hij koestert hoop dat hij ooit weer intensief kan gaan sporten.

Tijdens de operatie staat hij niet in de rolstoel, maar zit hij neer zoals vroeger als hij opereerde. Dat is mogelijk omdat hij specialist is in hand- en voetchirurgie, wat zittend kan. Bij zijn weten is hij de enige chirurg die zo werkt in België.
Dokter Vandeputte werd overstelpt door positieve reacties en hoopt dat zijn verhaal weer een inspiratiebron is voor anderen.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Johan BLANCKAERT

    24 november 2022

    Proficiat voor de moed om jou leven na deze gebeurtenis terug te hernemen. We kunnen niet anders dan nederig zijn bij deze , u groetend en steunend, Johan Blanckaert , Pr BVAS-ABSyM

  • Marc DE MEULEMEESTER

    24 november 2022

    Proficiat man voor je moed , doorzettingsvermogen en optimisme !
    En hoed af voor iedereen die na een val rechtkrabbelt !