Bvas tegen 'ambulance chasing'

De Bvas reageert met afschuw op de praktijken van advocaten die artsen aanklagen omdat ze een Covid-19-patiënt met heel geringe overlevingskansen geen bed op intensieve zorg hebben toegekend. Bvas rekent erop dat de stafhouders zware sancties opleggen aan deze advocaten. Artsen via een volmachtenbesluit tijdelijk immuniteit verlenen als ze de richtlijnen volgen, gaat dan weer te ver.

Het syndicaat wil geen Amerikaanse toestanden in onze ziekenhuizen zoals bijvoorbeeld In Hoei en Luik.

De familie van een 91-jarige coronapatiënt dagvaardde een Luiks ziekenhuis omdat de intensivisten omwille van de zeer geringe overlevingskansen van deze man geen bed op intensieve zorgen wilden vrijmaken. De patiënt overleed trouwens twee uur later nadat hij toch nog intensief werd behandeld.

Ook een ziekenhuis in Hoei is al met een rechtszaak bedreigd. Een advocaat bood spontaan zijn diensten aan in de wachtzaal en probeerde familieleden van een patiënt te overtuigen dat ze de artsen moesten vervolgen.

Bvas vindt deze praktijken – in de Verenigde Staten ook wel ‘ambulance chasing’ genoemd – verwerpelijk en wil geen Amerikaanse toestanden in de Belgische ziekenhuizen. De triage van coronapatiënten gebeurt op heel gewetensvol. Bij de afweging om een patiënt op intensieve zorg op te nemen, houden intensivisten geen rekening met leeftijd, geslacht, ras, sociale status of andere elementen. Het enige criterium dat ze hanteren, zijn de overlevingskansen van de patiënt. Dat is een louter medisch criterium.

Niet immuun, wel verantwoordelijk

Het voorstel om artsen via een volmachtenbesluit tijdelijk immuniteit te verlenen als ze de richtlijnen volgen, gaat te ver voor de Bvas. Artsen hoeven niet immuun te zijn voor fouten en vervolging. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen.

Advocaten die zich met dergelijke laakbare ronselpraktijken inlaten, verdienen zware straffen. Bvas roept de stafhouders van alle Belgische balies op om uniforme sancties voor het hele land te voorzien voor dit soort handelswijze.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.