Brussels Parlement achter akkoord dat weg vrijmaakt naar corona-app

Vanmiddag is in het Brussels Parlement ingestemd met het samenwerkingsakkoord tussen de federale overheid en de deelstaten over de gegevensverwerking van de contactopsporing. Dat moet de uitrol van de corona-app eind deze maand, begin oktober mogelijk maken. Het samenwerkingsakkoord werd unaniem goedgekeurd bij tien onthoudingen.

In Brussel is deze materie een bevoegdheid van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC). Tijdens het plenaire debat drongen sprekers van zowel meerderheid als oppositie aan op het respect voor privacyregels en op een uitgebreide sensibiliseringscampagne rond de corona-app.

Cieltje Van Achter (N-VA) en Bianca Debaets (CD&V) wezen erop dat ook de Franse Gemeenschapscommissie (Cocof) het samenwerkingsakkoord zou moeten goedkeuren. Dat de Cocof beslist heeft zich door de GGC te laten vertegenwoordigen, is volgens hen een gevaarlijke evolutie. "De Cocof heeft al lang de bedoeling om zich in te kantelen in de GGC", stelde Van Achter.

Minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) wees erop dat de Cocof zich niet bezighoudt met de opvolging van besmettelijke ziekten maar wel de GGC.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.