Brussels Brugmann Ziekenhuis bijna aan limiet op intensive care - Onkelinx uit kritiek

De 21 intensive care-bedden in het Brusselse Brugmann Ziekenhuis zijn bijna volzet. Dat heeft Laurette Onkelinx, voorzitster van de raad van bestuur van het ziekenhuis, maandag gezegd op de RTBF. Van de 21 beschikbare bedden op intensive care, zijn er intussen 18 ingenomen door coronapatiënten, van wie er 16 worden beademd.

Volgens Onkelinx is het voorbarig om in dit stadium van de crisis al grote lessen of conclusies te trekken. Wel vindt ze dat er in de toekomst sneller moet duidelijk zijn welke lokale bedrijven beschermingsmateriaal kunnen maken om zo een voorraad te hebben voor al het zorgpersoneel. Volgens haar worden sommige zorgverleners nu verplicht tot het nemen van "nodeloze risico's". 

Onkelinx verwees ook naar de periode van het vogelgriepvirus, toen zij zelf minister van Volksgezondheid was. Toen werd meteen beslist een interministerieel commissariaat in het leven te roepen. België beschikte toen volgens haar ook over een reserve van 32 miljoen chirurgische maskers en 6 miljoen FFP2-maskers en er werd toen meteen ook beslist een bijkomende bestelling van 6 miljoen FFP2-maskers te plaatsen. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.