Blinden en slechtzienden willen betrokken worden bij ontwikkeling van corona-apps

Blinden en slechtzienden worden totaal vergeten in deze coronacrisis. Die noodkreet slaakt de Vereniging Blinden en Slechtzienden Licht en Liefde (VeBeS). Zo is de website met cruciale informatie over het coronavirus is niet toegankelijk voor blinde en slechtzienden en voor personen met leesproblemen. VeBeS vraagt in een open brief aan de bevoegde minister betrokken te worden in de ontwikkeling van de websites en corona-apps.

VeBeS doet ook een oproep naar de algemene bevolking voor 'solidaire' social distancing. "Ontwijk zelf personen met een witte stok met minstens 1,5 meter afstand, want zij kunnen je niet waarnemen, laat staan ontwijken. Dat geldt ook voor andere mensen met mobiliteitsproblemen, bijvoorbeeld met mobiliteitshulpmiddelen."

De vereniging van blinden en slechtzienden wil kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van slimme, digitale oplossingen, zoals corona-apps. "Die kunnen bijdragen aan contactopsporing, zelfmonitoring en begeleiding op afstand, en dienen universeel toegankelijk te zijn ook voor de vele personen met leesbeperking zoals slechtziende en blinde mensen."

VeBeS stelt zich beschikbaar om ervaringsdeskundigen op korte termijn mee te laten kijken bij de ontwikkeling van nieuwe digitale toepassingen. Ook ouderen moeten hierbij betrokken worden, aldus de vereniging.

"We willen niemand uitsluiten en al helemaal niet mensen met een beperking die toch al vaak bovengemiddeld impact ervaren rond deze crisis. We rekenen dat er een corona-app ontwikkeld wordt waarbij aan de zorgen van privacy, doelmatigheid, rechtmatigheid én toegankelijkheid voldaan wordt", besluit Eric Van Damme, voorzitter van VeBeS.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.