Wereldprimeur: plaatsing van op maat gemaakt heupimplantaat via voorste toegangsweg

Dr. Maxence Vandekerckhove, staflid van de dienst Orthopedie op campus Sint-Jan van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV, slaagde er voor het eerst in om een op maat gemaakt heupimplantaat te plaatsen via de voorste toegangsweg. Een wereldprimeur, signaleert het ziekenhuis.

Wegens de grootte van het implantaat en de vele schroeven, die plaatsing in verschillende richtingen vereisen, achtten vele chirurgen het onmogelijk om dit via deze toegangsweg op een veilige manier te realiseren.

Op 2 november 2018 is dr. Maxence Vandekerckhove er voor het eerst in geslaagd om deze aanpak te hanteren voor de plaatsing van een op maat gemaakt implantaat. In februari 2019 volgde reeds een tweede dergelijke ingreep.

Succesvolle uitvoering

De reden om een op maat gemaakt implantaat via de voorste toegangsweg te plaatsen, is meervoudig: de patiënten zo snel mogelijk weer op de been krijgen en het complicatierisico beperken. Er is steeds meer bewijs dat de onmiddellijke revalidatie sneller verloopt en dat het risico op ontwrichting kleiner is na een eerste plaatsing van een kunstheup via de voorste toegangsweg in vergelijking met de andere toegangswegen.

Ook voor heroperaties toont een vergelijkende studie aan dat zowel de complicatiekans tijdens de opname als de kans op een nieuwe heroperatie vanwege ontwrichting beduidend lager is bij gebruik van een voorste in plaats van een achterste toegangsweg.

Belgisch fabricaat

Een Belgische firma uit Leuven is gespecialiseerd in de technologie om deze implantaten op maat te maken. Zij printen, op basis van CT-beelden en in overleg met de chirurg, een reconstructie van de bestaande situatie, een proefmodel en het definitieve Custom Made Implant. Het definitieve implantaat is vervaardigd uit titanium, een materiaal dat het lichaam goed verdraagt, wat ingroei mogelijk maakt. De chirurg gebruikt dit om de bekkenring te herstellen door het defect tussen het schaambeen/zitbeen en het darmbeen te overbruggen.

Ondertussen is het ook mogelijk om het centrum van rotatie perfect te herstellen, waardoor de heup terug een normale werking kan ontwikkelen.

Ernstig botdefect

Wanneer komt een patiënt in aanmerking voor zo’n op maat gemaakt implantaat? In bepaalde gevallen ontstaat er na meerdere ingrepen of na ontstekingen een ernstig botdefect in de heupkom. De klassieke vervangimplantaten volstaan daardoor niet meer en een op maat gemaakt implantaat kan dan een oplossing bieden, in het bijzonder wanneer contactverlies is opgetreden in de bekkenring. Op maat gemaakte implantaten vinden meer en meer toepassing in complexe revisies van de heupkom. Voor bepaalde defecten is ook terugbetaling voorzien.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.