Wachtpost wordt hefboom voor aanmaak SumEHR

Hoewel de overheid momenteel een financiële incentive aanreikt voor de aanmaak van SumEHR’s, is een extra stimulans welkom. Een project van Domus Medica beoogt huisartsen het nut van de SumEHR te laten ervaren door het gebruik ervan op de wachtpost.

 

Het gebruik op de wachtpost van SumEHR’s uit de eigen regio lijkt ons een krachtige impuls voor de verdere aanmaak van SumEHR’s”, zegt dr. Herwig Van Pottelbergh (medewerker kennisdomein ICT, Domus Medica).

Intussen heeft er al een proefdraai plaatsgevonden in de Wachtpost Zennevallei. “We zullen nu verder in andere regio’s ondersteuning bieden om SumEHR’s op te laden en ze op de wachtposten te lezen. Als dat werkt, breiden we het project verder uit.”

 

Extra opleiding

Als de SumEHR eenmaal beschikbaar is op de wachtpost, zullen de onderzoekers meten hoeveel SumEHR’s er in de betrokken huisartspraktijken worden aangemaakt en hoeveel er op de wachtpost geraadpleegd worden. Herwig Van Pottelbergh: “Onze verwachting is dat artsen meer SumEHR’s zullen aanmaken als ze er zelf het nut van ervaren op de wachtpost. Daarnaast zal de kwaliteit van de SumEHR’s worden beoordeeld.

Ik denk dat we het best de kwaliteit van de SumEHR kunnen verbeteren door outcome-controle: als artsen op de wachtpost ervaren hoe een goede SumEHR zich van een slechte onderscheidt, zullen ze daar automatisch lessen uit trekken voor de aanmaak van de eigen SumEHR’s.”

Het project heeft flink wat voorbereidend werk opgeëist. In eerste instantie is de software van de wachtposten aangepast met een gebruiksvriendelijke visualisatiefunctie voor de SumEHR. De vier leveranciers die software voor de wachtposten maken, zijn hiermee nagenoeg klaar.

Daarnaast is er een collectief wachtpostcertificaat ontworpen. In de wachtpostprogramma’s is er ook een structuur aangebracht voor het aanmaken van een therapeutische relatie die zich strikt beperkt tot de wachtdoende arts die de patiënt behandelt.

Herwig Van Pottelbergh: “Vanuit Domus Medica zullen we in de verschillende regio’s opleiding geven voor het aanmaken van SumEHR’s. Opleiding over het gebruik van het visualisatiesysteem op de wachtpost is in handen van de weekendcoördinatoren.”

 

Lees het volledige artikel in de volgende editie van onze krant.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.