Vriendjes eerst (Dr. J. de Toeuf)

Onlangs onthulde Le Soir een postjesschandaal in Charleroi. Het maakte ons nieuwsgierig naar het gedrag van de raad van bestuur van de ISPPC (Intercommunale de Santé Publique du Pays de Charleroi).

"Het doet me ook denken aan een andere verwarrende episode over het oneigenlijk pensioenfondsgebruik van het personeel dat deze intercommunale beheert. Helaas had dit voorval niet dezelfde impact als de Publifin-affaire: het deksel ging snel op het potje, waardoor de vragen over verantwoordelijkheden, corrigerende maatregelen en mogelijke sancties tegen de onwelvoeglijke personen onbeantwoord bleven."

Mistig functieprofiel

"De toonhoogte van het nieuwe seizoen van de ISPPC-saga zoals de raad van bestuur die voor ogen had, was zeker opvallend: er werd een nieuwe functie gecreëerd met een mistig functieprofiel dat maar na enige tijd duidelijk zal worden. Een rijkelijk betaalde functie  waarvoor evenwel geen kwalificatie vereist was. Dit scenario vergde een discrete oproep om te kandideren, met belachelijk korte toegestane termijnen. De rol werd toegewezen aan een schaduwacteur, niet erg inzetbaar, maar nauw verbonden met een politieke partij."

"Vervelend voor de bedenkers van het scenario: de tijden zijn veranderd, er lopen een aantal dingen niet volgens het voorziene schema, en er is zowaar een verantwoordelijke minister die de zaak serieus neemt en de draaidagen annuleert!"

"Daarop beginnen de toeschouwers te dromen van een werkelijk vernieuwend scenario: een combinatie van een strak gedisciplineerd juist gebruik van de toegewezen middelen ten voordele van de zorgkwaliteit en -toegankelijkheid. Dat dan nog aangevuld  met een bestuurscultuur vol verantwoordelijkheidszin, gedragen door competente bestuurders met kennis van en inzicht in de activiteiten van zorgverleners. Zelfs een permanent auditcomité (intern en extern) voor de boekhouding en de begroting, maar ook voor een permanente risicoanalyse is niet uitgesloten."

Moed

"Natuurlijk vergt dit nieuwe scenario moed van de auteurs. Anciens zoals ik herinneren zich nog steeds de aanvallen en andere vreemde maneuvers die de vorige grote hervormingen van de jaren 90 kenmerkten, zoals de financiering van de klinische biologie of de sanering van het medische en sociale landschap in Charleroi."

"Persoonlijk zie ik Paul Magnette en Madame De Bue in de hoofdrollen van deze nieuwe versie."

"Artsen in het algemeen, en hier specifiek die van de ISPPC, eisen een passende therapie. Vooral omdat zij de eerste slachtoffers zijn van de geconstateerde misstanden, want hun honoraria worden steeds meer gebruikt om tekorten aan te vullen. Tekorten die soms ongetwijfeld gelinkt zijn met deze verknalde en banale scenario's."

"De ISPPC verdient meer te zijn dan het Instituut Speciaal voor de Promotie van Pietluttige Copains."

> lees ook: benoemingen-isppc-intercommunale-blijft-achter-functie-algemeen-adviseur-staan

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.