Vlaamse regering gaat 2,35 miljard in het rood en wil coronacrisis meester blijven

"Vlaamse veerkracht" is het uithangbord van het Vlaamse relanceplan, liet minister-president Jan Jambon weten in zijn Septemberverklaring in het Vlaams Parlement. Met 4,3 miljard euro aan eenmalige investeringen is het volgens hem "het meest ambitieuze investeringsplan ooit van een Vlaamse regering". De begroting gaat volgend jaar wel stevig in het rood.

Welke krachtlijnen stippelde Jambon uit met zijn collega's onder de noemer 'Vlaamse veerkracht'? Zeven pijlers moeten alles stutten.
Niet toevalig heet de eerste: het zorgsysteem op niveau houden. Daarvoor trekt Jambon I 525 miljoen euro per jaar uit. Het geld zou voornamelijk gaan naar een betere verloning en een vermindering van de werkdruk. "We hebben terecht voor hen geapplaudiseerd", zegt Jambon over het zorgpersoneel. "Maar de crisis heeft ook zwakke plekken in ons zorg- en welzijnssysteem blootgelegd. Die moeten we aanpakken." Vraag blijft of dat effectief zal gebeuren want tot nu toe heeft Wouter Beke vooral aandacht besteed aan besparingen.

5G

Andere pijlers: de overheid slagkrachtiger, efficiënter en vinniger maken. Uiteraard mag van informaticus Jambon verwacht worden dat "digitaal transformeren" ook vooraan in zijn woordenboek staat. "We moeten alle mogelijke data vlot, veilig en privacybestendig laten stromen", aldus de minister-president. Nog speerpunten zijn een meer duurzame economie,  een investeringsbeleid (uitbouw van een 5G-netwerk, maar vooral de grote mobiliteitswerken zoals Oosterweel) en... de coronacrisis. Minister-president Jambon wil dat "Vlaanderen het virus meester blijft zonder onze manier van leven overboord te gooien, met respect voor wat de mensen mentaal aankunnen en op een manier dat bedrijven en verenigingen voldoende zuurstof blijven krijgen." 

Last but not least zijn investeringen in onderwijs om de werkzaamheidsgraad op te krikken naar 80 procent.

Budget

Wat dat allemaal betekent als budgettaire weerslag? De Vlaamse begroting zal volgend jaar maar liefst 2,35 miljard euro in het rood gaan. Voor dit jaar blijft het tekort beperkt tot 6 miljard euro, in plaats van het eerder geraamde 6,6 miljard euro. "De minderinkomsten vallen beter uit dan verwacht. Zo doen de registratierechten het beter dan eerder ingeschat", aldus begrotingsminister Diependaele (N-VA).

Agoria

Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen, was er alvast als de kippen bij om de 'slimme beleidskeuzes' van de Vlaamse regering te loven: "We moeten nu ook echt vooruit richting een digitale en duurzame maatschappij en gas geven om Europese koploper te worden", vindt Demuynck. Agoria is vooral tevreden met de nieuwe plannen rond de ontsluiting van digitale data, de ambitie voor waterstof en de doorbraak van 5G.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.