Drie maatregelen zijn rechtstreeks voorzien in de wet, brengt het Riziv in herinnering. Het gaat ook in op frequently asked questions in verband met dergelijke bewijsstukken die de financiële transparantie van de geneeskundige verzorging moeten vergroten.
De maatregelen staan in de wet verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen gecoördineerd op 14 juli 1994 (GVU-wet). Het gaat eerst en vooral om de vermelding van het bedrag dat de patiënt heeft betaald, op het deel ontvangstbewijs van het getuigschrift voor verstrekte hulp (GVH) (artikel 53, § 1). De verplichting moet onafhankelijk van de beslissingen van het Verzekeringscomité worden toegepast en los van het feit of de zorgverlener de verstrekkingen verricht voor eigen rekening of voor andermans rekening.
Verder zijn de grenzen bepaald waarbinnen een voorschot mag worden ontvangen (artikel 53, §1/1)
Die zijn door de Overeenkomsten- of akkoordencommissies vastgesteld. Als die grenzen niet zijn vastgesteld, mag u geen voorschot ontvangen.
Uitreiking van een bewijsstuk (artikel 53, §1/2)
Sinds 1 juli 2015 is de uitreiking van een bewijsstuk bij wet verplicht. In welke situaties moet u een bewijsstuk aan de patiënt uitreiken?
U moet een bewijsstuk uitreiken als u tegelijkertijd vergoedbare en niet-vergoedbare verstrekkingen attesteert. Maar niet dus als u louter en alleen niet-vergoedbare verstrekkingen verleent.
Als u verstrekkingen elektronisch attesteert, omdat de patiënt in dat geval geen papieren getuigschrift voor verstrekte hulp ontvangt. Het papieren getuigschrift voor verstrekte hulp wordt dan vervangen door een elektronische gegevensoverdracht door de zorgverlener aan het ziekenfonds. De patiënt ontvangt dan geen papieren getuigschrift voor verstrekte hulp en door het bewijsstuk wordt de patiënt voldoende geïnformeerd.
De papieren facturatie is afgeschaft:
- Sinds 1 juli 2015 bij elektronische facturatie in de derdebetalersregeling door de ziekenhuizen, de verpleegkundigen, de artsen, de laboratoria voor klinische biologie, pathologische anatomie en genetica.
- Sinds 1 april 2018 bij elektronische facturatie in de derdebetalersregeling door de tandartsen en vroedvrouwen.
- Sinds 1 januari 2018 bij elektronische attestatie buiten de derdebetalersregeling door de huisartsen.
- De vrijstelling is uiteraard maar van toepassing wanneer de mogelijkheid van elektronische attestering bestaat.
Moet u ook een bewijsstuk uitreiken als u niets int van de patiënt?
Ja.
Het bewijsstuk wil de patiënt sensibiliseren en responsabiliseren rond de kosten van geneeskundige verzorging. De kost van een verstrekking bestaat niet enkel uit de kost ten laste van de patiënt maar ook uit de kost ten laste van de verzekering.
Wat moet er in het bewijsstuk worden vermeld?
De GVU-wet legt een reeks vermeldingen vast. Die moeten op het bewijsstuk worden vermeld. Elke sector kan echter aan het Verzekeringscomité voorstellen om die lijst, binnen de grenzen die zijn vastgesteld in de wet, aan te passen rekening houdende met de specifieke eigenschappen van de sector.
Volledig bewijsstuk
Het bewijsstuk moet het volgende bevatten:
- Het totaal te betalen bedrag (met inbegrip van de al betaalde voorschotten).
- De lijst van de betrokken vergoedbare verstrekkingen, met voor elke verstrekking:
Het nomenclatuurnummer of de omschrijving
Het bedrag dat krachtens de tarieven is betaald
Het bedrag dat de patiënt als supplement heeft betaald
De tegemoetkoming die rechtstreeks aan het ziekenfonds wordt gefactureerd
De lijst van de betrokken niet-vergoedbare verstrekkingen, met voor elke verstrekking:
De omschrijving
Het te betalen bedrag
Vereenvoudigd bewijsstuk
Dat bewijsstuk kan worden uitgereikt wanneer een GVH dat alle vergoedbare verstrekkingen bevat, aan de patiënt werd uitgereikt. Het bevat:
- Het totaal te betalen bedrag (met inbegrip van de reeds betaalde voorschotten).
- Het totaal te betalen bedrag voor de vergoedbare verstrekkingen (waarvan geen details worden gegeven, aangezien die op het GVH vermeld staan)
Lijst van de betrokken niet-vergoedbare verstrekkingen, met voor elke verstrekking:
De omschrijving
Het te betalen bedrag - U kan dus geen gebruik maken van een vereenvoudigd bewijsstuk in geval van elektronische facturatie in de derdebetalersregeling of in geval van elektronische attestering buiten de derdebetalersregeling.
Welke sancties zijn voorzien als u de wet niet naleeft?
De GVU-wet voorziet in een boete van 50 tot 500 EUR bij een inbreuk op de verplichting van aflevering van reglementaire documenten.
- Mogen er kosten worden aangerekend aan de patiënt voor het uitreiken van het bewijsstuk?
- Wat is een supplement zoals bedoeld in de transparantiewet?
- Zijn voorschotten toegelaten als er geen enkele grens is vastgesteld door de bevoegde Overeenkomsten- of akkoordencommissie?
- Mag het uitreiken van het bewijsstuk gelden als een vergoedingsvoorwaarde?
- Kan het bewijsstuk langs elektronische weg worden verzonden ?
Het antwoord op deze en andere frequently asked questions vindt u hier.