Verpleegkundigen slaan alarm over nieuw loonmodel voor al het Belgisch zorgpersoneel

De Algemene Unie van Verpleegkundigen van België (AUVB) slaat alarm over IFIC, een nieuw loonmodel dat vanaf volgende maand honderdduizenden werknemers in de gezondheidszorg treft. Ze vindt het nieuwe model onaanvaardbaar, onder meer omdat verpleegkundigen weinig zicht hebben op wat ze zullen verdienen en omdat sommigen zelfs minder pensioen dreigen te krijgen.

IFIC is een drastisch nieuw loonmodel voor honderdduizenden verpleegkundigen en ander zorgpersoneel, waar vakbonden en werkgevers jarenlang over hebben onderhandeld. Het uitgangspunt is dat niet meer naar de opleiding(en) wordt gekeken, maar naar functies. Dat moet leiden tot één duidelijk systeem over instellingen heen.

Wie start met werken, valt automatisch onder IFIC. Het huidig personeel kan kiezen of het overstappen, maar valt ook onder IFIC als het van functie of arbeidsplaats verandert. Tegen 30 april moet iedere werknemer vernemen in welke functieklasse zijn werkgever hem indeelt.

Maar in de wandelgangen groeit de onvrede en de Unie krijgt steeds meer bezorgde vragen. Met een brief aan ministers Maggie De Block (Open Vld) en Kris Peeters (CD&V) trekken ze aan de alarmbel. "Volgens IFIC worden medewerkers in categorieën ingedeeld, zonder rekening te houden met de specifieke kenmerken van elk beroep en nog minder met die van het beroep van een verpleegkundige. Deze wijze van classificatie is onzin, en creëert een gevoel van onrechtvaardigheid en onrust bij de verpleegkundigen", klinkt het.

Volgens coördinator Wouter Decat is er grote onzekerheid. "Verpleegkundigen op het veld moeten snel beslissen, met weinig zicht op de gevolgen. Er wordt zeer weinig gecommuniceerd. Mogelijk verdient men op het einde van de loopbaan zelfs minder."

IFIC zou een hoger loon moeten opleveren, maar dat zou maar beperkt zijn. "Er is in de eerste fase sprake van 65 miljoen euro, maar er zijn alleen al 140.000 verpleegkundigen. Hierdoor wordt maar 18 procent van het verschil gedekt, zonder dat er zicht is wanneer de volgende schijf zal worden toegekend."

Decat ziet nog een groot probleem: "Huidige personeelsleden die willen kiezen voor IFIC, kunnen dan wel beroep aantekenen tegen hun inschaling. Maar dan moet je je verweren tegen je eigen werkgever. Dat is niet evident. De bedoeling was ook een harmonisatie, maar we vernemen dat er toch grote verschillen zijn tussen organisaties in indeling in functies."

Concluderend, zo vindt de Unie, erkent IFIC het belang van het verpleegkundige beroep onvoldoende. "Dat ondermijnt de ontwikkeling van expertise bij verpleegkundigen, wat de zorgkwaliteit aanzienlijk doet dalen", luidt het nog.

De koepel vraagt dat het IFIC-model voor verpleegkundigen wordt herzien en rekening houdt met een model dat door verpleegkundigen zelf werd uitgewerkt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Verena Michiels

    21 mei 2018

    Hallo
    Ik ben verpleegkundige werkzaam op intensieve zorgen. Samen met een aantal collega's maak ik mij zorgen over de nieuwe functieclassificatie (ific) en daarom hebben we een petitie opgesteld. Deze werd een aantal dagen geleden gelanceerd en de handtekeningen lopen gestaag binnen maar we hebben er nog meer nodig! De petitie is opgesteld in het Frans en in het Nederlands.

    https://www.petitions24.net/non_a_la_nouvelle_classification_if-ic_un_recours_est_encore_possible__-