Takeda wil biotechbedrijf Tigenix overnemen voor 520 miljoen euro

Het Japanse farmabedrijf Takeda wil biotechbedrijf Tigenix uit Leuven overnemen. Takeda biedt 1,78 euro per aandeel, zo melden beide bedrijven vrijdag. Het bod is volgens Takeda in totaal ongeveer 520 miljoen euro waard. De raad van bestuur van Tigenix, dat geneesmiddelen ontwikkelt uit stamcellen, steunt unaniem het overnamebod.

Takeda wil Tigenix volledig inlijven. Het bod van 1,78 euro per aandeel betekent een meerwaarde van 81 procent ten opzichte van de laatste slotkoers op de beurs. De twee bedrijven willen de deal aan het einde van het eerste of begin tweede kwartaal afronden.

De twee farmaspelers zijn geen onbekenden voor elkaar. Ze werkten eerder al samen en Takeda heeft reeds zowat 4,2 procent van Tigenix in handen.

"We zijn ervan overtuigd dat de expertise van TiGenix de ambitie van Takeda om nieuwe stamcelbehandelingen te ontwikkelen kan versnellen," zegt Eduardo Bravo, CEO van TiGenix, in het persbericht. "Takeda is een patiëntgeoriënteerde onderneming die de beste capaciteiten en middelen biedt om de toegang tot 'Cx601' voor patiënten wereldwijd te verzekeren."

Cx601 is Tigenix' middel voor de behandeling van patiënten met fistelvorming bij de ziekte van Crohn. De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking van de darmen. Daarbij kunnen fistels ontstaan, een soort kanaal tussen het laatste deel van de darm en de anus.

De deal met Takeda volgt na het goede nieuws dat Tigenix vorige maand kreeg in Europa. Het medicijn dat hier de merknaam 'Alofisel' kreeg, ontving een positief advies van het Comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik. Het is nu alleen nog wachten op de formele goedkeuring van het Europees Geneesmiddelenagentschap vooraleer de commercialisering kan starten.

Vorig jaar sloten de farmabedrijven reeds een overeenkomst voor de commercialisering van Cx601 in de Verenigde Staten. In oktober kreeg het medicijn er de status van 'weesgeneesmiddel' (voor zeldzame ziektes, n.v.d.r.). Dat kan de erkenning van het middel versnellen en financiële voordelen met zich meebrengen, klonk het toen.

Het aandeel Tigenix is geschorst op de beurs van Brussel in afwachting van een brede verspreiding van het persbericht, zo meldt beursregulator FSMA.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Indien (als patiënt) geïnteresseerd bent in gevalideerde medische informatie, kan u terecht op onze gezondheidswebsite www.vivagezond.be.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.