SVH over (sub)quota en toegangsexamen (Steven Haesaert)

Vrijdag ontvangt Ben Weyts, (N-VA) Vlaams onderwijsminister, een SVH-delegatie. Ook minister Beke, (CD&V) Vlaams gezondheidsminister, mag een bezoekje verwachten. In het eerste geval ligt het toelatingsexamen geneeskunde op tafel, in het tweede geval zijn dat de (sub)quota.

Steven Haesaert, SVH-woordvoerder: “Voor Ben Weyts zullen we om te beginnen al voorstellen om de terminologie te veranderen die we gebruiken als we de resultaten bekendmaken van het toelatingsexamen. Dat kan al een wereld van verschil maken. Nu spreekt men immers over ‘geslaagd’ terwijl men toch niet mag starten. Misschien moet je dat anders gaan benoemen, en bijvoorbeeld termen gebruiken als ‘toegelaten’ en ‘niet toegelaten’. Een heel andere connotatie brengt dat met zich mee, want nu brengen we  geslaagden eerst in volle euforie om hen dan een enorme dreun te geven met de boodschap dat ze niet worden toegelaten.“

Rekening houden met Vlaanderen

“Wat het gesprek met Wouter Beke betreft: het regeerakkoord heeft het over een Vlaamse planningscommissie, al wettelijk vastgelegd onder Jo Vandeurzen. Die commissie kan anders adviseren, toegespitst op de noden in Vlaanderen. Wijzelf als SVH zullen geen getal plakken op subquota maar we denken wel dat er in het verleden met Vlaanderen te weinig rekening werd gehouden, waardoor we het gevoel hebben dat er wat marge mogelijk is. En dan heb ik het dus niet alleen over huisartsgeneeskunde, maar ook over psychiaters bijvoorbeeld. Verder vermoed ik dat er ook veel te veel chirurgen en radiologen rondlopen. Dat kan gerust drastisch aangepast worden.“

Maar kun je mensen in een bepaald specialisme dwingen als ze voor een ander gekozen hebben? “Elders is het wél mogelijk om dergelijke subquota op te leggen. Het schoentje knelde en knelt bij de UZ’s die vooral hun assistenten aangevuld wilden zien. Die diensten, zeker spoed en dringende hulpverlening, teerden daarop en op hun macht om die quota naar hun hand te zetten."

"Een onhoudbare situatie, beseffen ze zelf. Zo pleitte Bvas onlangs ook voor een aanpassing, al sprak het syndicaat zich niet uit in welke richting. De draagkracht vergroot ongetwijfeld voor een aanpassing. En als er minder nummers beschikbaar zijn voor sommige richtingen, zul je als student je pijlen misschien op iets anders richten.”

> Lees ook: standpunt Prof. dr. Willy Peetermans (KU Leuven, planningscommissie) en dr. Donald Claeys (VBS)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.