Storingen in centrale opslagomgeving oorzaak e-Health-stroomuitval

Storingen in de centrale opslagomgeving lagen aan de basis van het falen van het overheidsplatform e-Health, laat de Kruispuntbank Sociale Zekerheid (KSZ) weten. Donderdag konden apothekers, artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners geen toegang meer krijgen tot het digitale portaal van gezondheidsdiensten.

Een eerste storing vond plaats rond 9.00 uur, "in een onderdeel van de centrale opslaginfrastructuur van onze IT-partner", aldus de KSZ. Dat kon een uur later worden opgelost voor een nieuwe onderbreking rond de middag in dezelfde infrastructuur. Rond 20:30 uur werd de werking van eHealth-services hersteld.

De KSZ verwacht nu dat de firma HPE ervoor zorgt dat de betreffende component niet langer defecten vertoont die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen.

Door de twee opeenvolgende storingen hadden apothekers niet langer toegang tot de elektronische voorschriften en ze luidden de alarmbel. Ook huisartsen zijn de herhaalde storingen meer dan beu. Softwareproblemen waren al op maandag en dinsdag.

Robben

"Het eHealth Platform verontschuldigt zich voor de impact die dit falen had op de medische industrie en haar eindgebruikers. (...) eHealth-diensten moeten zeer robuust zijn, dus we kijken naar aanvullende maatregelen zoals algemene end-to-end monitoring van onze diensten, aanvullende bedrijfscontinuïteitsprocedures voor andere e-gezondheidsdiensten en de ontwikkeling van gezamenlijk toezicht ", aldus Frank Robben, plaatsvervangend hoofd van het eHealthplatform.

Volgens de recentste stand van zaken zouden er zich ook vandaag nog storingen voordoen. De helpdesk liet weten overbelast te zijn. Het heeft dus geen zin om daarmee contact op te nemen. Artsen en apothekers worden verzocht om de elektronische diensten voorlopig niet meer te gebruiken totdat ze de melding krijgen dat alles weer werkt...

Lees ook :

>Storingen e-Healthplatform: vijf eisen Domus Medica in open brief

Informaticapech van 12 juni: Frank Robben geeft tekst en uitleg

 Het debat gaat verder @NumeriKare  @MediSfeer en @SpecialistKrant

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.