"Start opzegprocedure akkoord gevolg escalatie Vandenbroucke" (Bvas)

Zoals we dinsdag al meldden, start Bvas de procedure op om het akkoord artsen-ziekenfondsen op te zeggen. Voorzitter Johan Blanckaert geeft nog wat tekst en uitleg en motiveert de beslissing.

De procedure werd op gang getrokken met een aangetekend brief zoals dat voorgeschreven is.  Maandagavond volgt er nog overleg met minister Vandenbroucke. Als dat niets oplevert, wordt het akkoord 30 dagen later van rechtswege beëindigd.
 
"Een artsensyndicaat heeft het recht om een lopend tarievenakkoord (conventie) op te zeggen binnen de 15 dagen “na de bekendmaking van maatregelen die eenzijdig en zonder overleg tot stand zijn gekomen en die het evenwicht van rechten en plichten voortvloeiend uit het akkoord ernstig schaden”. Die clausule staat in de punten 8.2.4 en 8.2.5 van het akkoord zelf, die we eerder al toelichtten.

Steen des aanstoots was zoals bekend de ‘wet diverse bepalingen inzake gezondheidszorg’ die op 9 december 2022 in het Staatsblad verscheen (unilateraal werd een algemeen verbod ingesteld op ereloonsupplementen in de ambulante zorg bij patiënten met recht op verhoogde tegemoetkoming. "Met dat verbod overschrijdt de minister een rode lijn, waarschuwde Bvas al herhaaldelijk."

Ondergefinancierde ambulante zorg

"Vandenbroucke legt namelijk conventietarieven op aan artsen die om welke goede reden dan ook de voorwaarden van de conventie niet kunnen aanvaarden. De ambulante zorg heeft al jaren te kampen met een doelbewuste onderfinanciering door de overheid. Artsen kunnen de tarieven van het akkoord bijvoorbeeld weigeren omdat ze zo laag zijn dat ze niet uit de kosten komen, omdat innovatieve technieken in het voordeel van de patiënten onmogelijk zijn aan conventietarieven of omdat de afhoudingen in de ziekenhuizen te hoog zijn. De maatregel van Vandenbroucke maakt het voor artsen zinloos om nog te deconventioneren terwijl die keuze sinds decennia een fundamentele pijler van het overlegsysteem is."

Vermits minister Vandenbroucke alle waarschuwingen van het syndicaat negeerde, restte Bvas geen andere keuze restte dan de opzegprocedure in gang te zetten. Dat gebeurde op 22 december 2022, dus binnen de gestelde termijn.

Er blijft nog een kleine speelruimte over: "Volgens de geijkte procedure wordt het akkoord pas opgezegd als de vergadering van de medicomut op maandag 9 januari aanstaande, in aanwezigheid van minister Vandenbroucke, op niets uitdraait en een meerderheid op de artsenbank de opzegging bevestigt. In dat geval wordt het akkoord 30 dagen later van rechtswege beëindigd. Maar de minister heeft dus maandag nog de kans om de lont uit het kruitvat te halen", aldus de Bvas-voorzitter.

Iets wat wel niet vanzelfsprekend is in deze omstandigheden want dit is zowel voor de minister een paradepaardje als een breekpunt voor het syndicaat.

Sluimerend ongenoegen

Het ongenoegen bij de Bvas-leden komt dan ook niet zomaar uit de lucht vallen: "De ‘wet diverse bepalingen’ mag dan al de concrete aanleiding voor het activeren van de opzegprocedure zijn, er is veel meer aan de hand. Met een reeks van populistische maatregelen zoekt minister Vandenbroucke al enige tijd bewust de escalatie met de artsen op. Zo wil hij de radiologen voor onderzoeken met zware medische apparatuur verplichten aan conventietarief te werken. De klinische biologie, pathologische anatomie en genetica staan gelijkaardige maatregelen te wachten", licht Johan Blanckaert toe.

"Bvas vraagt zich af wat minister Vandenbroucke bezielt. Door eenzijdig te morrelen aan de supplementen licht hij één onderdeel uit de hervormingsoperatie van de nomenclatuur en de ziekenhuisfinanciering. Die werven zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en alleen een coherente aanpak kan tot resultaten leiden. Door de supplementen uit dit geheel te lichten, hypothekeert hij het hele hervormingsproject."

Cynische discriminatie

Ook het feit dat de premie die minister Vandenbroucke voorziet ter compensatie van de stijgende energieprijzen uitsluitend voorbehouden is aan artsen die het akkoord hebben aanvaard, zet kwaad bloed. "Alsof de energieprijzen voor gedeconventioneerde artsen niet gestegen zouden zijn. Het is een cynische vorm van discriminatie tussen artsen onderling die Bvasin geen geval kan aanvaarden." 

Het kabinet van Vandenbroucke blijft voorlopig radiostilte aanhouden. "We hebben de brief ontvangen en zullen er maandag over vergaderen", luidt het.

> AADM: "We begrijpen Bvas, maar geen begrip voor start opzeg akkoord"

> Naar opzegging akkoord: "Ten gronde heeft Bvas gelijk" (Kartel)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.