Prof. Roosmarijn Vandenbroucke krijgt onderzoekskrediet Baillet Latour

Professor Roosmarijn Vandenbroucke (Universiteit Gent/VIB) krijgt donderdag het onderzoekskrediet van het Fonds Baillet Latour voor haar onderzoek in het domein van de neurologische aandoeningen. De Gezondheidsprijs 2016 van het fonds is voor Professor Adriano Aguzzi, professor en directeur van het Instituut voor Neuropathologie van de Universiteit van Zurich (Zwitserland).

Het Fonds Baillet Latour reikt elk jaar een onderzoekskrediet uit aan een jonge wetenschapper om diens onderzoek in een Belgische Universiteit of Universitair Ziekenhuis te steunen. Het laboratorium van de laureaat krijgt een jaarlijkse som van 150.000 euro gedurende drie jaar, met een mogelijke verlenging voor twee jaar. Dit jaar gaan de centen dus naar Roosmarijn Vandenbroucke. Het doel van haar onderzoeksteam is om nieuwe toegangswegen voor medicijnen naar de hersenen te ontwikkelen. Onder meer voor medicijnen tegen de ziekte van Alzheimer.

De Gezondheidsprijs 2016 van het Fonds Baillet Latour, met een waarde van 250.000 euro, gaat naar Professor Adriano Aguzzi. De Prijs is de belangrijkste internationale wetenschappelijke prijs die in België wordt uitgereikt. Professor Aguzzi wordt gelauwerd voor zijn baanbrekende moleculaire studies van de mechanismen die aan de basis liggen van neurologische aandoeningen veroorzaakt door prionen. In de voorbije 25 jaar bestudeerde zijn team het ingewikkelde proces van neuro-invasie. Deze term omschrijft een proces waarbij prionen (de agentia die de ziekte van Creutzfeldt-Jakob veroorzaken), die vanuit een extracerebrale plaats het lichaam van een slachtoffer zijn binnengedrongen, transmigreren in de hersenen om er finaal een ernstige ziekte van het zenuwstelsel te veroorzaken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.