Privacycommissie schiet vingerafdrukken op identiteitskaart af

De Privacycommissie adviseerde ongunstig over de toevoeging van vingerafdrukken aan identiteitskaarten. Dat is een streep door de rekening van de federale regering. Die wou dat principe vanaf 2019 invoeren. De Tijd meldt dat de commissie het voorontwerp van wet afwijst omdat de maatregel zijn doel voorbijschiet en niet strookt met de privacywet.

Het geknutsel aan de privacywet in het spanningsveld van onze veiligheid lag al eerder onder vuur. Hoe ver kun je daarin gaan? Voor de privacycommissie is het jongste voorontwerp van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) alvast een stap te ver. Hij wou dat de chip van elke identiteits- of vreemdelingenkaart een digitaal beeld zou bevatten met de afdrukken van twee vingers.

Binnen de regering zelf zet dat vooral druk op partner Open VLD die ronduit tegen is, maar eerder bijdraaide als er geen databank met alle vingerafdrukken zou komen. Ook de vorige regering had trouwens al een poging gedaan om een dergelijke databank in te voeren, maar zonder succes.

De huidige regering ziet de vingerafdrukken vooral als een wapen tegen de vervalsing van identiteitskaarten. Alleen: de Privacycommissie acht niet bewezen dat deze maatregel dergelijke fraude indijkt. Volgens de commissie gaat dit om een zeer vérstrekkende maatregel die ze 'intrusief' noemt. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.