Het gezondheidszorgbudget voor 2025 blijft geblokkeerd vanwege een gebrek aan politieke eensgezindheid, waardoor de sector in onzekerheid verkeert. Het Kartel startte een procedure om de overeenkomst 2024-2025 te beëindigen en waarschuwt voor de gevolgen als er geen nieuw akkoord komt.
Het Kartel (ASGB/GBO/MODES) startte op 4 november de opzegprocedure van het akkoord 2024-2025 op, ‘omdat de toekomst van het overlegmodel op het spel stond (en staat) door politiek getouwtrek’, meldde het kartel woensdag in een persbericht aan zijn leden.
‘We zijn nu een drietal weken verder en het is alleen maar erger geworden. Arizona wijst naar Vilvaldi en Vivaldi wijst naar Arizona. Gelukkig dat het Kartel zijn verantwoordelijkheid genomen heeft. Hopelijk volgen de andere syndicaten ons nu ook – in plaats van ons van roekeloosheid te beschuldigen of de pluimen op de eigen hoed te steken’, klinkt het bij het Kartel. Op maandag 2 december is er een overlegvergadering van de Medicomut gepland, waarop minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke uitgenodigd wordt. Naar aanleiding van die vergadering moet beslist worden of het akkoord 2024-2025 al dan niet ontbonden wordt.
Voor het Kartel is het cruciaal dat de groeinorm (van 2,5%) en de index (van 3,34%) gegarandeerd worden en blijven. ‘Daarvoor zullen Vivaldi en/of Arizona een budget met die garanties op tafel moeten leggen. Is dat het geval, dan kan wat ons betreft de opzeggingsprocedure stopgezet worden.’
Teleconsulten
De explosie van het gebruik van teleconsulten, die in twee jaar tijd van 2 naar 5,5 miljoen stegen, vormt een grote uitdaging voor de begroting. Met een tekort van 68 miljoen euro stelt het Verzekeringscomité een pure en eenvoudige afschaffing van hun terugbetaling in 2025 voor. Het Kartel is daar fel op tegen. Het haalt aan dat die dienstverlening gerechtvaardigd en gewaardeerd wordt door zowel artsen als cliënten. ‘Wij hebben een alternatief besparingsvoorstel klaar waardoor de telefonische consultaties niet (tijdelijk) hoeven te sneuvelen.’
De bijeenkomst van de Nationale Medisch-Mutualistische Commissie (NMMC) luidt het begin van een maand van cruciale onderhandelingen in. Aan het einde van die periode zal ofwel een nieuwe overeenkomst worden bereikt, ofwel zal de beëindiging afhankelijk zijn van een gewone meerderheid van stemmen van de dienstverleners.
Geconfronteerd met die situatie hanteren de vakbonden verschillende strategieën:
- AADM baseert zich op een last-minute begrotingsvoorstel na de Ministerraad op 29 november.
- ABSyM/BVAS moedigt individuele deconventie aan vóór 15 december.
- Kartel dringt aan op zijn verantwoordelijkheid om overeenkomsten op te zeggen die afwijken van de initiële toezeggingen, terwijl het probeert te onderhandelen over garanties voor de groeinorm (2,5%) en indexatie (3,34%).
Wordt in de vergadering van 2 december de opzegging bevestigd, waardoor het akkoord 2024-2025 ontbonden wordt, ‘dan is individueel deconventioneren voor 2025 niet meer nodig. We willen oproepen om het resultaat van de vergadering van 2 december af te wachten’, zegt het Kartel.
"Als er geen nieuw akkoord wordt gevonden, blijven de prijzen op het niveau van het laatste akkoord, verdwijnen specifieke diensten en gaat de sociale status van artsen voor 2025 verloren. Als blijkt dat de financiële lasten dan te zwaar wegen op patiënten, kan de overheid dreigen met het hanteren van vaste wettelijke tarieven, wat aanleiding kan geven tot bijvoorbeeld stakingen in de zorg."
Laatste reacties
Rudy VAN DRIESSCHE
29 november 2024BVAS roept de artsen op zich individueel te beraden over deconventie
De collectieve beëindiging v/h Akkoord vergt een meerderheid en kan dus enkel door BVAS. Kartel en AADM kunnen zich daarbij eventueel aansluiten.