Parameters praktijkpremie op tafel

Het medicomut-akkoord geeft aan dat de criteria voor het verkrijgen van de praktijkpremie voor 2018-2019 in drie luiken gegroepeerd zijn: de praktijktoelage, een toelage voor het goed gebruik van het GMD en een toelage voor het gebruik van de eHealth-diensten. Op de medicomut van maandagavond werden meer bijzonderheden bekendgemaakt.

De praktijktoelage bedraagt 1.000 euro en wordt uitgereikt aan artsen die de activiteitsdrempel halen. De toelage voor het goed gebruik van het GMD bedraagt 2.500 euro. Voor het gebruik van de eHealth-diensten komt daar nog eens 2.500 euro bij.

Voor het goed gebruik van het GMD zouden er twee parameters gelden: het opladen van Sumehrs en het delen van gegevens over het voortraject diabetes. Drempels zijn nog niet vastgelegd, omdat de cijfers over de voorgaande periode nog niet beschikbaar zijn.

Tandje bijsteken

Luidens het medicomut-akkoord zullen de metingen voor dit jaar plaatsvinden tussen 1 juli en 31 december. “Laten we eerst vooral de lessen trekken uit de gegevensdeling van de zorgtrajecten”, commentarieert Kartel/ASGB-voorzitter Reinier Hueting. “Bovendien is er nog heel wat werk aan de winkel. We hadden voor het voortraject diabetes een module uitgewerkt. Ze kan de arts helpen te onthouden welke gegevens er bij de betrokken patiënten moeten worden verzameld. Bovendien zorgt ze ervoor dat de geregistreerde gegevens op de juiste plaats terechtkomen, met het oog op latere gegevensextractie. Maar die module is nog niet in de softwarepakketten geïntegreerd."

Dit is al meteen een taak voor het permanent overlegplatform tussen zorgverleners, softwareleveranciers en de overheid, dat eveneens in het medicomut-akkoord wordt aangekondigd. In de medicomut-zitting van maandag werd er een oproep gedaan naar kandidaten om in dat overlegplatform te zetelen.

Voor het gebruik van de eHealth-diensten zijn de volgende parameters opgesomd: recip-e, aanvragen hoofdstuk IV, elektronische facturatie, elektronisch beheer GMD, eAttest en de evidence linker van EBMpracticeNET. Daarnaast zijn er nog wat punten te verdienen met enkele kleinschalige activiteiten, die vooral bedoeld zijn om artsen kennis te laten maken met de betrokken eHealth-dienst. Het gaat om het medicatieschema, het elektronisch attesteren van arbeidsongeschiktheid (bijvoorbeeld met Medex), Mediprima en Handicare. De bedoeling is dat de arts er minstens twee van de vier uitprobeert, maar hij hoeft maar een klein aantal prestaties op zijn teller te plaatsen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.