Orde zkt vrouw

Onder het motto: "Orde der artsen - verkiezingen: tijd voor nieuw bloed en een nieuw elan!", start de Orde der artsen het ritueel op van haar verkiezingen. Zoals al eerder bekendgemaakt in onze papieren editie verlopen die verkiezingen voor het eerst elektronisch.

Het startschot weerklinkt op 26 september en u kunt stemmen tot 2 november (16u). Maar vanaf nu kunt u zich kandidaat stellen tot 2 september. Daarvoor viel bij zowat 50.000 artsen een brief in de bus met de voorwaarden om te kandideren, plus het desbetreffende formulier.

De Orde maakt van het momentum gebruik om te streven naar nieuw bloed en een nieuw elan. Ze spaart kosten noch moeite om zich een moderner imago aan te meten, maar dat moet ook vertaald worden in jongere gezichten. Om de drempel te verlagen, is de verkiezingsvoorwaarde dat men al 10 jaar ingeschreven moet zijn als arts, herleid tot drie jaar. Kandidaten voor de verkiezingen worden expliciet aangesproken.

Hoe wil de Orde u verder warm maken? Via een zeer wervende tekst: "De ideale kandidaat is een vrouw/man met onberispelijke staat van dienst, actief op het werkveld en met interesse in het globale gezondheidsgebeuren. Van de kandidaat wordt verwacht zich hiervoor enkele uren per maand vrij te maken en dit tegen een billijke vergoeding (1)."

Voor leergierige artsen

Wat krijgt u in ruil? "U vult een 'positieve deontologie' in, gericht op de preventieve en proactieve begeleiding van artsen. En dat in een dynamische organisatie die streeft naar transparantie, toegankelijkheid en dienstbetoon. Op provinciaal vlak beoordeelt u vooral adviesvragen, klachten en suggesties die het hele gezondheidslandschap betreffen. De studie om tot pasklare en voor de praktijk werkbare oplossingen te komen is bijzonder leerrijk en verheiderend. Door collegiaal te zoeken naar antwoorden die in de eerste plaats het patiëntenbelang nastreven, verwerft u als raadslid een unieke expertise op deontologisch vlak. Die zal u niet alleen helpen bij de uitoefening van uw vak, maar vooral uw bijdrage en inbreng in allerlei raden en kringen versterken."

Redenen genoeg voor leergierige artsen die uit zijn op een nieuwe uitdaging in hun carrière, om zich kandidaat te stellen, besluiten de voorzitter en de ondervoorzitter van de nationale raad. Bij hen en bij de voorzitters van de provinciale raden kunt u terecht voor bijkomende info. "Een organisatie is zo sterk ais de sterkte van iedere afzonderlijke schakel. Op u komt het aan!", besluit de Orde in ware Uncle-Samstijl.

 

(1) Zitpenningen tusen 40 en 45 euro bruto per uur plus verplaatsingskosten. Maar er dient uiteraard ook buiten deze uren onbezoldigd nog heel wat werk te worden verzet.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.