"Nooit gezegd dat dit 'slechts een griep' is" (boze Steven Van Gucht)

Steven Van Gucht heeft zich tijdens de federale coronacommissie kwaad gemaakt op Laurence Hennuy (Ecolo). In één van haar vragen verwees het Ecolo-parlementslid naar hoe Van Gucht het coronavirus "slechts een griep" genoemd zou hebben. "Dat heb ik nooit gezegd", kwam Van Gucht ietwat verrassend tussen. "Griep is iets ernstigs, dat jaarlijks duizenden mensen doodt. U moet daarmee stoppen, ik heb dat nooit gezegd."

In de presentatie die voorafging aan de vragen van de parlementsleden had Van Gucht de tijdslijn geschetst van het coronavirus in België. Ook Yves Van Laethem, momenteel de Franstalige interfederale woordvoerder, kwam aan het woord tijdens de zitting.

Beiden verdedigden de aanpak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Sciensano-viroloog Van Gucht wees in dat verband op de duidelijke stellingnames van de WHO, dit in tegenstelling tot de wat omfloerstere aanpak van het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). In de discussie over de mondmaskers heeft de WHO zich de eerste maanden duidelijk uitgesproken tegen mondmaskers, om op 5 juni de richtlijn aan te passen, op basis van voortschrijdend inzicht. "Ons land had toen die beslissing al genomen, door mondmaskers al lang te verplichten op onder meer het openbaar vervoer", zegt Van Gucht.

Harmonisatie

Van Gucht gaf ook aan dat er, onder impuls van het Duits EU-voorzitterschap en met Belgische samenwerking, werk wordt gemaakt van een harmonisatie van hoe de verschillende Europese landen omgaan met sluiten en heropenen van grenzen. Toen de EU half juni besliste om de grenzen te heropenen, was het eigenlijk ieder land voor zich. "Daar had de ECDC een proactievere rol kunnen spelen", aldus Van Gucht.

Na de bijzonder uitgebreide vragenronde, met ook vragen over andere thema's, komen in de federale coronacommissie nog twee vertegenwoordigers van Dokters van de Wereld, aan het woord.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.