Nederland: 90 miljoen voor e-health in de thuiszorg

Om de thuiszorgtechnologie te stimuleren zodat ze meer cliënten, mantelzorgers en professionals kan ondersteunen, gaat de Nederlandse christendemocratische minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) een Stimuleringsregeling E-health Thuis beschikbaar stellen als onderdeel van het programma Langer Thuis.

Hiervoor is de komende drie jaar jaarlijks circa 30 miljoen euro beschikbaar. Minister Hugo de Jonge wil de achterblijvende toepassing van e-health in de thuiszorg aanpakken met een stimuleringsregel. De stimuleringsregeling voor e-health maakt deel uit van meerdere maatregelen om het gebruik van digitale toepassingen in de thuiszorg te stimuleren. Volgens De Jonge blijft de sector op dit punt achter. Toch kunnen digitale toepassingen zoals met internet verbonden ‘medicijndispensers’ of leefstijlmonitoring via sensoren zelfzorg mee verbeteren en werkdruk verminderen.

De Jonge kreeg kritiek omdat een verdienmodel voor elektronische toepassingen in de thuiszorg ontbreekt. De minister gaf toe dat de thuiszorg een achterstand heeft, maar zei dat er anderzijds wel degelijk toepassingsmogelijkheden bestaan.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.