N-VA neemt NMBS-ziekenfonds onder vuur

De administratieve kost bij het ziekenfonds van de NMBS ligt 70% hoger dan bij grote ziekenfondsen, argumenteert kamerlid Valerie Van Peel. Weg ermee, ook om nog heel wat andere redenen.

 

Het N-VA kamerlid diende een wetsvoorstel in om de Kas der Geneeskundige Verzorging van HR Rail, de zogenaamde ziekenkas van de NMBS, af te schaffen. Niet alleen de administratieve rompslomp is haar een doorn in het oog. Ze vindt het niet kunnen dat de statutaire medewerkers van de NMBS zich verplicht bij deze kas moeten aansluiten. Duur en zonder meerwaarde is dat en bovendien perkt het de keuzevrijheid van deze mensen in. Een vroegere poging om dat ziekenfonds af te schaffen, stuitte op protest van de vakbond.

Het nieuwe voorstel van Valerie Van Peel is nochtans stevig onderbouwd. Vandaag ontvangt de ziekenkas van de NMBS 18 miljoen euro voor administratieve kosten. Volgens Riziv-cijfers ligt de gemiddelde administratieve kost per titularis voor de grote ziekenfondsen op ongeveer 142 euro, maar bij de NMBS piekt die naar 235 euro, liefst 70% meer dan bij de grote ziekenfondsen. “De spagaat tussen deze twee cijfers wordt elk jaar groter”, aldus Van Peel. Ze suggereert een heroriëntatie van de huidige ziekenfondsmedewerkers naar andere jobs binnen de Holding waarvoor op dit moment vacatures bestaan. Ook spoorbaas Jo Cornu zou zich al voorstander getoond hebben van een afschaffing.

Een cao kan opnieuw onderhandeld worden en er zijn (administratief) goedkopere manieren voor een werkgever om extra voordelen te geven aan zijn werknemers, bijvoorbeeld via een hospitalisatieverzekering", besluit Van Peel.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.