Meerdere systemen voor contactopsporing "brengen chaos" (Luc Van Gorp)

De ziekenfondsen zullen niet toelaten dat er andere systemen opgezet worden voor contacttracing dan het centrale systeem waarbij zij betrokken zijn, "want dan wordt het chaos". Dat zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp. Hij zegt dat de ziekenfondsen wel degelijk willen samenwerken met lokale overheden.

De Vlaamse regering sloot in mei een akkoord met de mutualiteiten, enkele callcenters en consultant KPMG om de contacten van coronapatiënten op te sporen. Diverse media schreven vandaag op basis van gelekte mails dat de ziekenfondsen daarna hebben geprobeerd om lokale alternatieven voor de contactopvolging te boycotten.

Dat het om macht zou gaan, noemt Van Gorp "framing". "Gaat het over contacttracing of over politiek bedrijven? ", stelt hij. "Daar wil ik in deze fase van de immense crisis niet aan meedoen."

Decentraal

Van Gorp legt uit dat in een overleggroep op een bepaald moment een volledig decentraal systeem naar voren werd geschoven, maar dat de ziekenfondsen en andere partners dat niet zagen zitten. "We hebben gewaarschuwd dat we in de problemen zouden komen." Mensen bewegen zich immers buiten hun eigen gemeente, luidt het.

"Stel dat een burgemeester met een eigen systeem zou komen. Dan ga je opgebeld worden, en een uur of een dag later nog eens", legt Van Gorp uit. "Ik weet niet of het zo professioneel overkomt als je twee keer moet horen dat je in quarantaine moet..."

Alles in dezelfde databank

Toch zegt de CM-voorzitter zeker voorstander te zijn van samenwerken op lokaal vlak. De lokale besturen kunnen volgens hem onder meer sensibiliseren, burgers informeren over de contactopvolging en nagaan waar mogelijke clusters zitten. "Als alles maar ingeplugd wordt in dezelfde databank. Want als dat niet meer werkt, krijg je chaos."

Schuld = voortraject

Als de contactopsporing niet goed gewerkt heeft, had dat volgens Van Gorp niets te maken met de ziekenfondsen, maar wel met het voortraject van huisartsbezoek, testen en laboverwerking. "Wie niet in het systeem zit, zal niet gebeld worden. Op vandaag zien we nog steeds dat huisartsen vergeten het formulier in te vullen om een persoon in het systeem te krijgen. Dan weet die persoon wel dat hij positief is, maar het platform weet het niet."

> Lees ook: Wie rommel in de trommel steekt, krijgt rommel eruit (Paul Callewaert)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.