‘Beslissingsmoeheid’ bij huisartsen: patiënten ’s ochtends zijn beter af (JAMA)

Het tijdstip op de dag dat patiënten een huisarts opzoeken, kan in sommige gevallen een kwestie van leven of dood zijn. Later op de dag neemt de ‘beslissingsmoeheid’ blijkbaar toe en zijn huisartsen minder geneigd om patiënten door te sturen voor een borstkanker- of colonkankerscreening.

Het Amerikaanse onderzoek (universiteit Pennsylvania) liep bij ruim 50.000 patiënten. Zowat 33.000 risicopatiënten voor darmkanker en 19.000 voor voor borstkanker werden nader bekeken.

Om 8u ’s ochtends bestelden huisartsen borstkankeronderzoeken bij 64% van de patiënten die in aanmerking kwamen voor de tests. Maar om 17u vroegen diezelfde artsen de kankertests voor 48% van de patiënten die in aanmerking kwamen. Dus er bestaat duidelijk een link in screeningskansen, afhankelijk van het moment van de dag waarop risicopatiënten bij hun huisarts langsgaan, aldus de onderzoekers van de universiteit van Pennsylvania.

Hetzelfde verhaal voor colonkankerscreening: de artsen bestelden de tests voor 37% van de ochtendpatiënten, maar slechts voor 23% van de namiddagpatiënten.

Beslissingsmoeheid of gehaaste patiënten?

De daling bij het bestellen van screenings hangt samen met het fenomeen ‘beslissingsmoeheid’, de mentale moeheid die het mensen moeilijker maakt om helder na te denken voor belangrijke beslissingen naarmate de dag vordert. Misschien heeft het ook te maken met het feit dat in de namiddag artsen achterlopen op hun afspraken.

Nog een mogelijke verklaring is dat patiënten die later op de dag hun arts zien, doorgaans eerder willen vertrekken en minder geneigd zijn tot een discussie over kankerscreening.

Overigens werd al een eerste ‘beslissingsdipje’ genoteerd om 11u ’s ochtends (48,7%), waarna rond de middag de percentages weer iets verbeterden voor borstkankerscreening (56,2%). Om tegen het einde van de dag dus weer te dalen.

De studie werd gepubliceerd in JAMA Network Open.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.