Leuvens biotechbedrijf Rewind Therapeutics haalt ruim 15 miljoen euro op

Het jonge Leuvense biotechbedrijf Rewind Therapeutics haalt 15,2 miljoen euro op. Dat geld zal de spin-off van KU Leuven gebruiken om nieuwe therapieën te ontwikkelen voor ziektes waarbij de myelinelaag rond de zenuwen wordt aangetast, zoals multiple sclerose. Dat heeft het bedrijf donderdag gemeld.

Myeline is essentieel voor het goed functioneren van ons zenuwstelsel. Deze substantie vormt een isolerende laag rond de zenuwbanen en zorgt voor een goede geleiding van zenuwprikkels tussen de hersenen en andere cellen. Als de isolatie niet langer intact is, worden de signalen die door de zenuwbanen lopen niet correct doorgegeven. Daardoor ontstaan chronische aandoeningen zoals MS. De patiënt krijgt loopmoeilijkheden, coördinatie- en evenwichtsproblemen of zware vermoeidheidssyndromen.

De bestaande therapieën voor deze aandoeningen verlichten alleen de symptomen maar zijn niet in staat om de ziekte zelf een halt toe te roepen. "Rewind Therapeutics wil nieuwe therapieën ontwikkelen die de oorzaak aanpakken. Op die manier kunnen we deze ziektes zelfs genezen", stelt het bedrijf.

Rewind Therapeutics, opgericht door het KU Leuven Centre for Drug Design and Discovery en Axxam S.p.A. uit Milaan, zal het geld gebruiken om een eerste product in het ziekenhuis te brengen en nieuwe kandidaat-geneesmiddelen te identificeren. Drie investeerders uit de life sciences namen het voortouw: Boehringer Ingelheim Venture Fund, Merck Ventures en de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV). De financiering wordt ondersteund door het KU Leuven Gemma Frisius Fonds.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Indien (als patiënt) geïnteresseerd bent in gevalideerde medische informatie, kan u terecht op onze gezondheidswebsite www.vivagezond.be.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.