Legionella: twee bedrijven in het vizier: update

Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft  twee nieuwe gevallen van legionella in de Gentse kanaalzone gemeld. Dat brengt het totale aantal patiënten op 25. Over de exacte bron van de besmetting is nog geen uitsluitsel, al is het aantal verdachte locaties beperkt tot twee bedrijven met hoge concentraties van de bewuste legionella-variant. In totaal zijn bij zeventien havenbedrijven analyses uitgevoerd.

Het zou niet gaan om patiënten in kritieke toestand. Ook is het niet duidelijk of ze in Evergem wonen. Het Agentschap Zorg en Gezondheid geeft geen details over de besmette mensen uit privacyoverwegingen, maar zegt dat het niet uitgesloten is dat de betrokken patiënten elders wonen en de besmetting kunnen hebben opgelopen als ze in de getroffen regio hebben verbleven.

Het Agentschap geeft aan dat het mogelijk is dat dat aantal nog verder toeneemt. Ook betekenen de nieuwe gevallen niet noodzakelijk dat de bron van de besmetting nog steeds actief is. De bacterie heeft een incubatietijd van 19 dagen.

Inspecteurs van het Agentschap Zorg en Gezondheid hebben nog geen uitsluitsel over de exacte bron van de besmetting. Zeventien bedrijven met koeltorens in het Gentse havengebied zijn onderzocht. Bij vijf bedrijven is het bewuste type legionella (Legionella pneumophila) aangetroffen, maar in drie gevallen waren de concentraties eerder laag. "Het gaat om 10.000 tot 100.000 kolonievormende eenheden", zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Volgens internationale normen is het weinig waarschijnlijk dat waarden lager dan 100.000 ziektemakend zijn.

Hoge waarden bij twee bedrijven

Bij twee bedrijven zijn wel hoge waarden van Legionella pneumophila aangetroffen. "Een staalname met hoge waarden betekent niet dat deze bedrijven een bron van besmetting geweest zijn", aldus Moonens. "De waarschijnlijkheid neemt wel toe. Deze bedrijven zijn prioritair in het verdere bron-onderzoek."

De twee verdachte bedrijven worden de komende dagen geïnspecteerd. "Er is vandaag al een inspectieteam naartoe gestuurd. Die beginnen vandaag al met een doorlichting van het beheer van de bewuste koeltorens."

Volgens het agentschap is het nog te vroeg om met zekerheid te zeggen dat een van de twee bedrijven met hoge waarden uiteindelijk verantwoordelijk zal blijken te zijn. Ook de drie bedrijven waar lage concentraties gemeten zijn, worden verder onderzocht. Dat gebeurt door een gespecialiseerd lab, dat de besmettingen genetisch onderzoekt.

De resultaten worden verwacht rond 3 juni.

Lees ook: legionellabesmetting: wat kunnen we leren van de Nederlanders?

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.