"Kookpunt is bereikt" (dr. Adinda De Poorter)

"Het is een braaksel, een vloedgolf aan papier die ons overspoelt." Maar ik wil niet op zoek naar een andere job, al maakt de bureaucratie dit werk op dit moment voor mij wel hatelijk." De Gaverse huisarts Adinda De Poorter zou wel stoppen met haar beroep als ze alleen de administratieve tsunami laat doorwegen bij haar beslissing.

“Wat me het meest enerveert? Vooral dan het gedoe met de ziekenfondsen. Daarom vond ik de actie in Nederland waarover MediSfeer deze maand berichtte, schitterend. De Nederlandse parodiërende tekst als antwoord op die papierwinkel is indrukwekkend correct. Dit soort teksten is wat wij soms krijgen van ziekenfondsen. Ik herinner me ook de geruchtmakende actie Zaadpluis nog en de huisarts die toen die ludieke actie opstartte zowat 20 jaar geleden (dr. Anne Leunens, red.)."

Energie is op

Het moet dokter De Poorter van het hart: "We laten ons niet horen als huisartsen, we zitten gewoon braafjes van ’s morgens tot ’s avonds te werken, althans ik toch. Er rest ons geen andere energie meer om nog iets te ondernemen. Mocht zoiets gebeuren in andere branches, dan braken er ongetwijfeld stakingen en protestacties uit. Bij ons niet."

"Jong Domus is (samen met de artsensyndicaten) aan een goede actie bezig tegen administratieve overlast, maar het schiet gewoon niet op. De oudere garde reageert ook niet echt, inclusief mezelf. Gewoon al dat afwezigheidsattest of ziekteattest kun je niet uniformiseren. Een echt struikelblok is dat. En de overheid weet dat we op ons tandvlees zitten. Maar die voelt zich waarschijnlijk geroepen om zich met andere zaken bezig te houden."

Archaïsche ziekenfondsen

"Al die ziekenfondsformulieren: de ene keer kun je ze digitaal invullen, dan moet het weer op papier… Ik heb vorig jaar zelfs nog een attest gekregen dat ik verplicht met de hand moest schrijven! Nochtans leefden we toen in 2021! Maar het ziekenfonds aanvaardde het attest niet via digitale weg. Zo storen we ons aan honderden zaken op een dag. Ik wil simpelweg met de kern van mijn job bezig zijn en dat is al lang niet meer het geval."

Zo zou dokter De Poorter zich willen bijscholen, maar het komt er niet van: er rest me daarvoor  geen energie meer.  Per dag ben ik een tweetal uren bezig met alle soorten administratie, inclusief mails beantwoorden. Terwijl je verder in een stroom zit van een 12-tal uren dagelijkse consultaties. Mocht men hier een stevige actie opstarten tegen deze overlast, dan zou ik er wel met plezier aan deelnemen!"

Kookpunt

Als groep staan we qua actiebereidheid wat zwakker, geeft de Gaverse huisarts toe. Maar het is dus vooral een kwestie van tijd, even naar lucht happen om de zaken op een rijtje te kunnen zetten. "Het zou me niet verwonderen als dit etterende ongenoegen op een gegeven moment als een vulkaanuitbarsting naar buiten komt. Althans wat mij betreft is het kookpunt bereikt. Zo kan het niet verder en ooit komt dit zeker tot een breekpunt voor de huisartsen (het gesprek eindigt tamelijk abrupt omdat dr. De Poorter druk gesolliciteerd wordt).

> Poets, wederom poets: huisartsen slaan terug voor toenemende rompslomp

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    27 maart 2022

    “ Quicky” met zijn vereenvoudiging van de administratie zal hoe dan ook geen boete voor snelheidsovertreding in zijn brievenbus krijgen !

  • Jos GEUKENS

    26 maart 2022

    Volledig akkoord collega !

  • Guido VANDERHEYDEN

    25 maart 2022

    De waanzin en regelneverij van onze beleidmakers heeft al langer de redelijke grenzen bereikt. Ik troost me cultureel met de gedachte aan Magritte : als in een surrealistische droom !

  • Mario DEKENS

    24 maart 2022

    Wegens de aanhoudende hoge werkdruk zie ik mij genoodzaakt mezelf rust te gunnen dit weekend en af te zien van de wacht die ik komende zondag zou moeten doen in de huisartsenwachtpost .... voor mij is het kookpunt ook bereikt ....vrees dat dit het enige signaal is waarbij onze Overheid tot inzicht komt dat het zo niet verder kan...

  • Jan RENIER

    24 maart 2022

    33 jaar geleden is de sovjetunie als een te grote pudding ingestort onder de ppapparasski.
    hier gooit men er allevijfvoeten nog wat bij.
    men leert het niet.
    huisartsen hebben toch niks te doen , de meiden voor alle werk.

    verwonderd dat er zijn die stoppen ?

    als me de jonge garde perspectief wil bieden op werkplezier
    begin dan met dat papier en dat PCgetokkel met aanvragen af te schaffen

    AdminiSTROJKA.
    PaperassNOST.

    Spassiba.

  • Annelies DESCHEPPER

    24 maart 2022

    't zijn vooral de overheidsdiensten die aparte papieren eisen: politie, onderwijs, justitie, federale en regionale overheid... De gewone werkgever doet het (zeker in covidtijden) met een 'gewoon' arbeidsongeschiktheidsbriefje.

  • Marc DE MEULEMEESTER

    24 maart 2022

    Gisteren 1 studente 2 de kan geneeskunde aan de KULAK gezien in Kortrijk !
    ‘ k Zegge : “ meiske , dat is olijk wreed da je azo moe leren voor 1 briefke te schrijven da ze niet kunnen werken en/of nen hoop papieren in te vullen ! “
    Het arme kind zei dat het desondanks toch nog gemotiveerd was om verder te studeren !
    Ze zoe zeker beter leren voor nunne , das 1 knelpunt beroep !

  • Luc VLEUGELS

    24 maart 2022

    Het loopt inderdaad de spuigaten uit. Zojuist nog een patiënte die zelfs een afspraak had gemaakt om mijn attest te laten overschrijven op haar boekje van certimed. De politie met haar speciale papieren, de school met hun pers 16... Elke fabriek heeft wel aparte papieren nodig. Wat is er nodig zodat iedereen een gestandaardiseerd attest gaat aanvaarden ?
    Doet Domus Medica hier iets aan ?