Nederlandse en Vlaamse kinderartsen denken anders over verbod energiedrankjes

Ann De Guchtenaere
 

Terwijl Nederlandse kinderartsen aandringen op een verbod voor energiedrankjes bij kinderen, zijn hun Vlaamse collega's iets toleranter.

Daarmee zitten die laatsten op de lijn van minister De Block. "We moeten jongeren uitleggen wat de risico's zijn. De ouders vervullen een belangrijke rol bij de keuze voor gezonde drank en voeding. Maak van energiedrankjes een verboden vrucht en ze worden alleen maar lekkerder", geeft De Block mee. 

De Vlaamse Vereniging voor Kinderartsen (VVK) wil evenmin zo ver gaan als haar Nederlandse tegenhanger. Voorzitter Ann De Guchtenaere verantwoordt dat als volgt: "We willen vermijden dat de discussie over energiedrankjes verengd wordt tot een welles-nietesspel over wel of geen verbod en allerlei regeltjes. Het is wél onze taak om te informeren en te waarschuwen over de risico's van die energiedrankjes voor je gezondheid. We hopen dat de overheid daarin dan ook zelf haar verantwoordelijkheid neemt."

Voorzichtig

De Guchtenaere trekt een parallel met (nieuwe) geneesmiddelen op VRTNWS. "Die moeten langlopende onderzoeken en procedures ondergaan om als veilig te worden beschouwd en op de markt te komen. Hetzelfde zou je kunnen zeggen van energiedrankjes. Als je niet alle gevolgen kent, kan je maar beter voorzichtig zijn."

De Nederlandse kinderartsen zijn dus een stuk strenger: niet alleen pleiten ze voor een verbod op de verkoop van energiedrankjes aan jongeren onder de 18 jaar. Ze vinden ook dat er een duidelijke waarschuwingssticker op de verpakking moet komen.

 

"Nierfalen, sterfgevallen"

Een aantal casussen van kinderen met lichamelijke klachten wekten hun bezorgdheid omdat ze ‘uiteindelijk veroorzaakt bleken te zijn door een hoge dagelijkse inname van energiedranken’. Ze stippen onder meer hepatotoxiciteit aan, convulsies en nierfalen. Zelfs enkele enkele sterfgevallen zouden veroorzaakt zijn door een hoge dosis energiedrank.

Het Nederlandse ministerie dat hiervoor verantwoordelijk is, vindt dat de Nederlandse kinderartsen ook al te ver gaan. Het zit grotendeels op de lijn-De Block: "Het is de verantwoordelijkheid van ouders om hun kinderen op de gevaren van energiedrank te wijzen. Op de blikjes staat de waarschuwing dat de drankjes niet worden aanbevolen voor kinderen." De kinderartsen van hun kant wijzen erop dat dit ‘kleine lettertjes’ zijn.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Indien (als patiënt) geïnteresseerd bent in gevalideerde medische informatie, kan u terecht op onze gezondheidswebsite www.vivagezond.be.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.