Kent u de European Disability Card?

Het EDC-fan team wil de European Disabilty Card (EDC) volop op de kaart zetten, ook bij de zorgverleners. Het gaat niet enkel om een kortingskaart, maar een kaart die je kan gebruiken in noodsituaties om hulpverleners zoals politie, brandweer, dokters, verpleegkundigen en ambulanciers rekening te laten houden met de beperking van de eigenaar ervan. 

Het fanteam bestaat in eerste instantie uit initiatiefnemer Pieter Paul Moens, zijn moeder Magda Van Damme en Debby Rombaut, zorgkundige, en Geert Stas. Ze  promoten deze kaart via sociale media. En ze zetten er vaart achter. Zo tellen ze inmiddels al 8.200 volgers/leuks op de fanpagina op facebook

Verder kun je spreken van een heus actieplan naar politici en media. Dat leidde tot:

  • een teamsvergadering met het Federaal Kabinet Karine Lalieux (Federaal Minister Personen met een handicap);
  • contact met Vlaams Agentschap Personen met een handicap beleidsdienst;
  • contact met federaal gezondheidsminister Vandenbroucke die een informatiecampagne zal opstarten om zorgpersoneel te informeren;
  • contact gehad met Domus Medica en Zorgnet-Icuro die hun steun toezegden.
  • publicatie in tal van klassieke media.
  • Positieve reactie van het kabinet Verlinden van Binnenlandse Zaken om de kaart uit te breiden en zelfs een parlementaire vraag hierover van Nahima Lanjri.

Deze kaart moet de inclusie van de persoon met een beperking bevorderen. Alleszins zou volgens het Europees Evaluatierapport de EDC uitgebreid worden naar alle Europese landen tegen eind 2023.

"Ook zou deze kaart perfect gebruikt kunnen worden in de vaccinatiecentra in Vlaanderen, Brussel en Wallonië om hun te begeleiden wie daar nood aan heeft of om een begeleider te voorzien om niet alleen te gaan winkelen", stippen de initiatiefnemers aan. "Verder willen wij dat de kaart van toepassing zou zijn op het openbaar vervoer zoals De Lijn en NMBS. Zodat deze personen met een beperking ze kunnen gebruiken in geval van overprikkeling."

Het Federale Parlement nam eind maart een amendement aan om deze kaart uit te breiden naar de NMBS. Mits het tonen van deze EDC-kaart zou een begeleider mee kunnen reizen, maar zou ook handig zijn in geval van nood, heet het. Denk aan plotse hinder op een spoor wegens een ongeval. Dan zou iemand met een beperking deze kaart kunnen tonen en hulp kunnen krijgen.

Kortom: het EDC Fan Team zit boordevol plannen om de kaart verder uitgebreider in te zetten en rekent op uw steun!

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.