Je bent jong en je domust wat

Jong Domus wil binnen de grotere organisatie Domus Medica jonge huisartsen bij elkaar brengen om te brainstormen over drie onderwerpen: huisartsgeneeskunde en wetenschap, de organisatie van de eerste lijn en internationale ontwikkelingen in de huisartsgeneeskunde. Een gesprek met de voorzitter, dokter Anthony Dheere.

Anthony Dheere noemt zelf nieuwsgierigheid als drijvende factor om zich bij Jong Domus aan te sluiten: “Ik wil weten hoe alles in elkaar zit en welke beslissingen we best mee helpen ondersteunen.” De complexiteit van de zorgorganisatie is inderdaad een grote drempel bij jonge huisartsen, beseft hij. De modale jongere huisarts weet naar zijn gevoel ook te weinig wie waarvoor verantwoordelijk is. Een ver-van-mijn-bed-show lijkt het wel. Daar komen nog bovenop de zware weekschema’s en wachten.

“Het wordt soms wat te veel als we dan ook nog in onze vrije tijd avonden en weekends moeten vergaderen”, duidt hij de focus van de jongere generatie op de work-lifebalans. Tot voor kort bestond onder huisartsen onderling ook nog eens zware concurrentie tussen universitaire invloedssferen terwijl de verschillende syndicaten andere accenten leggen en de aanpak Vlaanderen-Wallonië vaak sterk uiteenloopt. Zo zitten we in een zeer complexe situatie: “Vaak streven we met zijn allen gelijkaardige doelen na, maar de middelen om die te bereiken verschillen en de expertise wordt niet altijd gedeeld.”

Levenskwaliteit, milieu

Wat de levenskwaliteit betreft, ondervindt dr. Dheere dat hij zijn grenzen goed moet bewaken. Zelf is hij anderhalf jaar aan de slag als huisarts (na twee jaar haio). “Ik bekijk voortdurend wat ik kan verminderen of schrappen omdat er zoveel op mij afkomt. Mijn huisartsenkring Vehamed Dendermonde is goed georganiseerd. De huisartsen communiceren in Dendermonde vrij open met de specialisten, vergeleken met de andere twee regio’s waarin ik werkte (Boekhoute en Belsele).” Nu is hij actief in een groepspraktijk in Zele. “We hebben een gemeenschappelijke visie en durven innoveren. Alles is bespreekbaar. Iedere arts moet uiteraard voor zichzelf kiezen of hij het liefst werkt in een solo-, duo-, groepspraktijk of wijkgezondheidscentrum. Die veelzijdigheid verrijkt juist het werkveld.”

Milieu groeit uit tot een van de belangrijkste thema’s voor de jongere generatie. Jong Domus lanceerde een oproep om daarvoor een werkgroep op te starten. Overigens staat binnenkort een politiek debat op stapel (4 april) van Domus Medica, waarbij Jong Domus  betrokken is. Met panelleden Ri De Ridder, Pedro Facon, Roel Van Giel, Margot Cloet, Paul Callewaert en Dirk Dewolf koos men bewust niet voor politici zelf, maar wel opinieleiders die ook gewicht in de schaal kunnen werpen.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.