Jan Jambon en N-VA schitteren

De uitstap van de N-VA uit Michel I net voor de eindmeet van deze legislatuur, heeft de partij geen windeieren gelegd bij de huisartsen. Daar kunnen klimaatacties of gele hesjes weinig aan veranderen.

Welke politicus krijgt de meeste credits als mogelijk volgende federale premier? Jan Jambon scoort torenhoog (ruim 50% bij de huisartsen, nog beter dan bij de specialisten, 44%). Hij laat daarmee alle andere kandidaten op de federale kieslijst ver achter zich. Jambon wordt ook veel genoemd bij de Franstaligen waar hij blijkbaar heel wat geloofwaardigheid opbouwde.
Charles Michel eindigt tweede bij de huisartsen (10,98%) wat niet overdreven is wegens zijn ‘premierbonus’.

Michel klopt daarmee nipt Alexander De Croo, vooral populair bij jongeren en vrouwen, die strandt op 10,59%. Bij de politici die niet op de federale lijst staan (‘overige’) valt diverse keren de naam van Bart De Wever.

De Franstalige huisartsen zetten Michel iets minder overtuigend op nummer 1 (26,2%) gevolgd door Olivier Maingain en Alexander De Croo, elk 13,5%. Maggie De Block haalt maar een magere 4%. Buiten de namen die spontaan konden worden gegeven, duiken vaak die van dr. Destexhe (Lijst Destexhe) en Magnette op.

Jambon ‘verrast’
Wat vindt Jan Jambon van zijn monsterscore? Hij is “verrast, maar het doet in elk geval heel veel deugd. Welk element hiervoor de doorslag geeft, is moeilijk in te schatten. De aanpak van de crisis na de aanslagen in Zaventem en station Maalbeek kan zeker een rol gespeeld hebben - veiligheid is voor artsen ongetwijfeld een belangrijk goed, en terecht. We hebben ook altijd duidelijk gemaakt dat de veiligheid van de hulpverlener (bescherming tegen agressie) een prioritair punt is en werkten daaraan.” Mocht hij effectief premier worden, welke accenten zou hij dan leggen? “Ik wil meer efficiëntie in de zorg. Dat betekent minder middelen voor structuren en meer voor mensen. Dus de ziekenhuisnetwerken verder vorm geven, een andere invulling van de rol van de ziekenfondsen en een sterke eerste lijn. Zo moeten zorgverleners samen met de patiënt terug de zorgregie in handen krijgen.”

Uw favoriete partij is met voorsprong de N-VA (46,67%), op ruime afstand gevolgd door Open VLD (17,25%), CD&V (9,02%) en Groen (7,84%). Opmerkelijk ook is de politieke onverschilligheid die blijkt uit ‘ik stem niet’ (7,45%) en ‘ik stem blanco’ (3,53%). De overige partijen scoren onder de kiesdrempel. Bij de Franstalige huisartsen ligt MR aan kop (35,7%), voor Ecolo (12,7%). En Lijst Destexhe (10,3%) doet het logischerwijze ook niet zo slecht bij artsen, maar doet daarmee MR wel pijn.

Een verdere regionalisering haalt het ruim bij u (bijna 2 op de 3) en 1 op de 5 ziet liever de omgekeerde beweging van een herfederalisering. Bijna voorspelbaar zien we voor dit item het spiegelbeeld bij de Franstalige huisartsen.
De overgrote meerderheid ligt er niet wakker van of de volgende federale gezondheidsminister een man dan wel een vrouw is (iets meer dan driekwart). Wél zijn significant meer vrouwen (1/6) voorstander van een seksegenote als federaal gezondheidsminister. Het effect De Block? De minister scoort immers beter bij jongeren en vrouwen.

Een arts op deze post van gezondheidsminister zien de vele Nederlandstalige huisartsen wel zitten (47%), maar meer nog de specialisten (ruim 56%). Een mening van een arts-parlementslid daarover? Cathérine Fonck (cdH), zelf nefrologe, meent dat 
“parate kennis en een helikopterzicht op de gezondheidszorg troeven zijn voor een arts-minister”.

Lees ook:

> Zo denken politieke partijen over verzuilde ziekenfondsen (video)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marnix SCHAUBROECK

    23 mei 2019

    Beangstigend...