Is Patrik Roelandt voor niets gestorven?

Elk op hun manier sensibiliseren artsenorganisaties tegen geweld op artsen, vijf jaar na de tragische moord op huisarts Patrik Roelandt. Domus Medica haalt aan dat het aantal gewelddelicten sindsdien nog toenam, Bvas roept minister Vandenbroucke op om zich burgerlijke partij te stellen.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden kondigde recent aan dat ze zich burgerlijke partij zal stellen in alle dossiers van geweld tegen de politie. Naar aanleiding van de trieste, vijfde verjaardag van de moord op dr. Patrik Roelandt, roept Bvas minister Frank Vandenbroucke op om hetzelfde te doen bij geweld tegen artsen.

Marc Moens vindt het 'ontmoedigend' dat toen Jan Jambon nog minister van Binnenlandse Zaken was, het wetsontwerp voor Jambon niet gerealiseerd is, met name de prioritering voor hulpverleners hoe ze zich tegen geweld kunnen  beschermen.

Ook Domus Medica sensibiliseert in een oproep: "Vijf jaar geleden, op 1 december 2015, werd huisarts Patrik Roelandt om het leven gebracht door een patiënt tijdens een huisbezoek. Sindsdien is het aantal geweldplegingen tegen zorgverleners met meer dan 30% toegenomen. Huisartsenvereniging Domus Medica roept de overheid op om dringend werk te maken van nultolerantie voor geweld tegen zorgverleners.

Het verwijst tevens naar de AntiAgressiegroep opgericht om het geweld tegen zorgverleners een halt toe te roepen. Jaarlijks wordt door Domus Medica een Veiligheidsprijs uitgereikt aan huisartsenkringen en wachtposten die concrete initiatieven nemen om de veiligheid voor huisartsen te verhogen. In dit speciale covid-jaar bestaat daarvoor helaas geen ruimte voor de kringen om voorstellen of projecten uit te werken.

De volledige oproepen leest u hier:

> Geweld blijft toenemen (Domus Medica)

> Minister Vandenbroucke, stel u burgerlijke partij! (Bvas)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.