Huisartsenwachtpost Mechelen opent op 1 december naast spoeddienst Sint-Maarten

Mechelen heeft vanaf 1 december een huisartsenwachtpost vlak naast de spoeddienst van het nieuwe Sint-Maartenziekenhuis. De post groepeert 125 huisartsen uit vier gemeenten en heeft een bereik van ruim 127.000 inwoners. "De locatie vlak naast de spoeddienst biedt meer comfort en veiligheid voor de artsen en medische voordelen voor de patiënten dankzij samenwerking met de spoeddienst", klinkt het.

De huisartsenwachtpost heeft lang op zich laten wachten, maar komt er nu toch na de opening van het nieuwe ziekenhuis (midden oktober). Van vrijdagavond tot maandagochtend en op feestdagen zullen mensen er terechtkunnen voor een consultatie voor dringende medische zorg.

"We kunnen gebruikmaken van een deel van de polikliniek van het ziekenhuis die in het weekend toch niet gebruikt wordt", vertelt Stijn Festraets, wachtcoördinator en bestuurslid HAK Dijle en Nete. "Voor de artsen is het comfortabeler werken aangezien er een administratieve kracht ons zal helpen en een chauffeur ons vervoert voor huisbezoeken. Dit komt ook de patiënten ten goede: de arts kan zich volledig focussen op hen en wordt niet afgeleid door administratie of telefoontjes. En als er meer hulp vereist is, kan snel naar de spoeddienst worden gegaan want die ligt ernaast."

De huisartsenwachtpost aan het AZ Sint-Maartenziekenhuis bedient mensen uit vier gemeenten: Mechelen, Sint-Katelijne-Waver (zonder Onze-Lieve-Vrouw-Waver), Bonheiden (zonder Rijmenam) en Zemst (zonder Elewijt), wat neerkomt op ruim 127.000 mensen. Er zullen 125 huisartsen aan de wachtpost gelinkt worden.

"De verwachting is dat onze artsen zowat 128 patiënten per dag (24u) zullen helpen met dringende medische problemen die niet tot na het weekend kunnen wachten", zegt Festraets. "Tijdens een weekenddag zijn vier huisartsen paraat: twee doen consultaties, eentje doet huisbezoeken en de vierde vult aan waar nodig."

Uiteraard blijven mensen ook welkom op de spoeddiensten voor levensbedreigende situaties. In het najaar volgt een campagne om mensen duidelijk te maken voor welk probleem ze bij welke dienst terecht kunnen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Frank BECK

    24 mei 2018

    Wisten jullie dat er een wachtpost komt terwijl een zeer groot deel van de wachtdoende artsen zich duidelijk tegen een wachtpost hebben uitgesproken? Slechts een zeer zeer ( en ik herhaal: zeer zeer) nipte meerderheid was vragende partij. Eigenlijk tart dit de regels van het goed fatsoen.