Huisartsentekort Schelle wordt feller door overlijden

In Schelle is na het overlijden van huisarts Marc Goris - de derde huisarts in korte tijd - het huisartsentekort er alleen maar prangender op geworden. In die mate zelfs dat sommige patiënten al 18 maanden op een wachtlijst staan. Aan de andere huisartsen om met enig kunst- en vliegwerk de dringendste noden te lenigen.

Amper 13 huisartsen tellen Schelle, Niel en Hemiksem voor een bevolking van ruim 30.000 inwoners. Dat zouden er volgens de Riziv-statistieken meer dan 20 moeten zijn en dus worden de huidige nog actieve huisartsen overspoeld met patiënten en zien velen zich genoodzaakt tot een patiëntenstop, zeker nu weer een collega wegviel met een vrij groot patiëntenbestand. Triage is een ander hulpmiddel om eerst en vooral de meest dringende hulpvragen aan te pakken. Gunther D’hanis, voorzitter van de Eerstelijnszone Rupelaar en zelf huisarts in Hemiksem, formuleert het zo in Het Laatste Nieuws:  "De mensen die acute hulp nodig hebben, zullen wel degelijk snel worden geholpen. Alleen misschien niet op het tijdstip en door de arts die ze wensen.”

“Aan de mensen die bijvoorbeeld lijden aan een chronische ziekte en een nieuwe huisarts zoeken die hun dossier kan overnemen, zouden we willen vragen om wat geduld uit te oefenen. Dat gaat jammer genoeg niet van vandaag op morgen." 

Vooral in Schelle nijpt het schoentje omdat daar in korte tijd nu al de derde huisarts wegvalt door overlijden. Een vestigingspremie van 6.500 euro voor nieuwe huisartsen bracht geen zoden aan de dijk, net zomin als de inschakeling van het digitale platform Doctr. Dr. D'hanis hoopt dat verpleegkundigen en praktijkassistenten over niet al te lange termijn het huisartsenwerk wat kunnen ontlasten. Anderzijds lijkt het voorlopig vechten tegen de bierkaai, want over enkele jaren gaan weer wat huisartsen met pensioen. Burgemeester Mennes vraagt dan ook dat het beleid aan de top ingrijpt via een verruiming van de quota artsen en subquota huisartsen.

Ook andere streken zoals Essen hebben het erg lastig met het tekort.

> Solo-huisarts passé? Dramatisch! (Frederik Kao)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.