Grote meerderheid voor legalisering euthanasie (Duitsland)

Volgens een representatieve enquête is tweederde van de Duitsers voorstander van euthanasie. Wel bestaat er een Oost-West kloof.

Ruim tweederde (67%) van de respondenten in het representatieve onderzoek van het enquêtebureau YouGov was voor, 17% tegen.

De rest reageerde met "weet het niet" of deed geen uitspraak. Met 72% voorstanders waren er significant meer aanhangers in Oost-Duitsland om euthanasie te legaliseren dan in West-Duitsland (65%).

Het onderzoek liep in april dit jaar. Driekwart sprak zich uit voor palliatieve sedatie. Bij de 2058 respondenten van 55 jaar en ouder bleken nog meer pleitbezorgers te zitten voor die palliatieve sedatie (82%). In het onderzoek was 69% voorstander om geassisteerde zelfmoord uit de strafwet te halen. Het gaat dan om de levering van een dodelijk geneesmiddel dat de persoon die wenst te sterven, zelf inneemt.

Zelfdoding

Het Duitse Federale Hooggerechtshof (BGH) besliste onlangs dat artsen niet verplicht zijn om patiënten tegen hun wil te redden na een zelfmoordpoging.

> Lees ook: Dokters vrij van reddingsplicht bij patiënten 'die leven willen loslaten'

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.