Fiscus straft vrijwilligers-huisartsen Oekraïnecrisis

Stank voor dank. Dat is het minste wat je kunt besluiten uit de ervaringen van dokter Paul Putzeys, huisarts met pensioen die zich toch nog geroepen voelde om vrijwilligerswerk te doen tijdens de Oekraïnecrisis. De overheid smeekte hem destijds om mee te helpen met (de opvolging van) vaccinatiecampagnes, maar vandaag volgt de koude douche: een aanslagbiljet en de verplichting om een administratieve mallemolen op te starten.

Huisarts Paul Putzeys zette zijn professionele activiteiten stop in 2019. Intussen is hij van Lier naar Bredene verhuisd om er van zijn welverdiende pensioen te genieten. Toen in 2021 evenwel de Oekraïnecrisis uitbrak, zocht men dringend vrijwilligers om de vaccinatiecampagne te ondersteunen want daar was dringend nood aan. Onder meer Paul Putzeys werd als het ware 'gesmeekt' om zich ook in te zetten, wat hij met overgave deed als vrijwilliger en, naar hij dacht, onbelast (hij kreeg er een symbolische vergoeding voor). 

Dokter Putzeys maakte het jaar nadien deel uit van het medical special part of contact om mensen op te volgen met covid, met de bedoeling om bepaalde besmettingshaarden te isoleren.

"Flexibele" fiscus

Enkele maanden geleden volgde dan de koude douche in de vorm van een aanslagbiljet: een extra aangifte waarop hij belast werd voor zijn vrijwilligerswerk. Meteen gealarmeerd nam hij contact op met de fiscaal ambtenaar. Die bleek bereid tot enige 'flexibiliteit': de 10% boete wegens frauduleuze aangifte werd hem 'kwijtgescholden', maar de belasting bleef pal overeind staan... 

Daarbij bleef het niet. Vermits dokter Putzeys voordien al zijn werkzaamheden had stopgezet, moet hij nu ook opnieuw een ondernemingsnummer aanvragen én  sociale bijdragen betalen. Wil hij dat nummer nadien weer afsluiten, dan brengt dat extra kosten met zich mee. "Deze onverwikkelijke geschiedenis zal me dus meer kosten dan ze me zal hebben opgebracht", besluit hij. "Ik heb niet eens mijn verplaatsingskosten - van Bredene naar Lier - ingebracht of bijgehouden. Ik was beter lijnrechter geworden of iets anders als vrijwilliger, dan viel ik tenminste onder het vrijwilligersstatuut."

Het kan niet anders of dokter Putzeys is niet de enige in dit geval. "Ik heb weet van diverse gelijkaardige ervaringen bij anderen, maar de meesten die dit soort vrijwilligerswerk doen, hebben tenminste nog een ondernemingsnummer."

Van het kastje naar de muur

De voormalige huisarts ondernam al flink wat stappen om deze onrechtvaardigheid recht te zetten, maar hij wordt van het kastje naar de muur gestuurd. "Ik klopte aan bij mijn burgemeester. Die verwijst me naar de eerstelijnszone en daar word ik weer terugverwezen naar de secretaresse. De medewerkers van de burgemeester - die op Vlaams niveau actief is- sturen me door naar het federale niveau... en zo gaat dat maar door. Zelfs Ri De Ridder, kabinetsmedewerker van Frank Vandenbroucke en geen onbekende naam bij het ASGB/Kartel, verwijst me naar de administratie Sociale Zaken."

Kortom: een typisch staaltje van Belgisch surrealisme en Kafkaiaanse onzin. Wie doet er wat aan?

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Luc DEVRIENDT

    20 juli 2023

    identieke ervaring : ook in '19 gepensioneerd werd mij gevraagd door CM om de VAPH achterstand te helpen verminderen en dossiers multidisciplinair te bespreken (érg interessant, boeiend en leerrijk trouwens!). Eerst als onbetaalde vrijwilliger en later - wegens een pak meer (onbedoeld) werk - tegen een (weliswaar groeiende) vergoeding. Waarvoor ik het niet erg vind als ik daar een stuk belasting op betaal zoals iedereen, maar dan niet in één groot belastingsdossier waar ik mijn (vel)e reële kosten nooit mocht indienen van mijn ex-boekhoudster...
    IK maakte een zelfde situatie mee bij het helpen op poten zetten van de lokale zorgregio annex vaccinatiecentrum later. Allemaal als antwoord op vraag naar (blijkbaar onnozele/naïeve) arts-vrijwilligers.
    Het jaar nadien een fiscaal debacle en sociale rechte-straf...
    Tot drie maal toe (tot 2 jaar na mijn pensioen) kreeg ik nadien van mijn sociale kas een bericht dat ik geen zelfstandige meer was - korte tijd later telkens gevolgd door een fikse aanmaning annex boete ...
    Klote overheid en zijn burocratische/ incompetente (?)/ en allerzekerst klantonvriendelijke totaal niet empatische instanties ....
    dr Luc Devriendt
    binnenkort 72 jaar en door al die overbodige hautaine en wereld/mensvreemde heisa stilaan mentaal versleten

  • Dirk VAN DAMME

    17 juli 2023

    Ik begrijp iets niet goed: ofwel heeft Paul Putzeys meegewerkt aan de vaccinatiecampagne als vrijwilliger, en dan kreeg hij 35 € per dag + verplaatsingskosten. Ofwel werd hij betaald zoals ik, 80 € per uur in de week en 120 € de zaterdag. Dat kan men bezwaarlijk een symbolische vergoeding noemen, en we werden er ook door onze kringcoördinator van verwittigd dat we een ondernemingsnummer moesten hebben en dat dit inkomen onderworpen was aan belastingen en sociale bijdragen.
    Dirk Van Damme

  • Gilles DELEU

    12 juli 2023

    Dit wist men toch vooraf.

  • Marc Dobbeleir

    06 juli 2023

    inderdaad was de communicatie over de voorwaarden om MSPOC (medisch single person of contact) voor een eerstelijnszone) te zijn bij de controle van de opsporing naar de covidbesmettigen misschien niet duidelijk bij voorbaat uitgelegd. Een dagelijkse habbekrats voor vele uren werk...
    Ik had het geluk dit wel te weten te komen en had ook nog een ondernemingsnummer. De boodschap was dus om minstens de helft te reserveren voor sociale bijdragen (!!) en belastingen. Voor vaccinaties en raadplegingen bij Oekraïense vluchtelingen werd de (symbolische) vergoeding wel als vrijwilligerswerk gezien en dus onbelast.
    Ik zat naast Paul bij de Oekraïners maar over geld werd daar niet gepraat.
    MD

  • Miguel Derijcke

    06 juli 2023

    wraakroepend,,,
    waarvoor dient de juridisch dienst van de syndicaten?
    Ga even bij testaankoop kloppen ,misschien weten zij raad

  • Marc DE MEULEMEESTER

    06 juli 2023

    Ze vegen nog hun eigen gat af ZOLANG ze nog kunnen , en dit is dubbel stank voor dank !

  • Marc DE MEULEMEESTER

    06 juli 2023

    De Fiskus is nog de slechtsten niet :
    Na mijn pensionering krijg ik meer dan 5.000 € teveel sociaal bijdragen terugbetaald due mijn boekhouder netjes aangeeft aan de ballastingen , krijg ik daar geen lief briefje van 1 lieve administrateur-generaal vd Sociale Zekerheid Zelfstandige Ondernemers dat ik geacht word een beroepsactiviteit te hebben uitgeoefend die de verzekeringsplicht in het sociaal statuut der zelfstandigen met zich brengt waarvoor ik geen sociale bijdragen betaald heb gezien ik niet meer aangesloten ben bij een sociaal verzekeringsfonds sinds 31/12/2020 !
    En dit na 43,5 jaar de maximale sociale bijdrage per kwartaal betaald te hebben gezien al wat ik verdiende met 1 wit briefje voir de zieke bont was !
    Misschien 1 tip voor die vetbetaalde wereldvreemde bureaucraten :
    De meeste gepensioneerde dokteurs oefenen nog 1 zelfstandige activiteit uit zikzngcze nog kunnen nl ze vegen nog zelf hun eigen gat af !

  • Robert BAILLEUL

    06 juli 2023

    Idd,vervelend. Ben in dezelfde situatie. Wisten we eigenlijk al vooraf. Ik hou toch nog 60 percent over en het was niet slecht betaald.En ik vond het eigenlijk wel een aangename vrijetijdsbesteding. Nu ja, alles kan beter!!Is ook mijn levensmotto. Groeten,Paul.

  • Miguel Derijcke

    06 juli 2023

    wraakroepend
    waarvoor dient de juridisch dienst van de syndicaten?
    Ga even bij testaankoop kloppen ,misschien weten zij raad