e-learningmodule helpt huisarts bij aanpak kindermishandeling

Vandaag, op de dag tegen kindermisbruik, lanceert Domus Medica een nieuwe e-learning voor huisartsen over dit thema. Auteur is de Gentse huisarts Linde Tilley. Een module die niets te vroeg komt. Het risico op kindermishandeling en -misbruik neemt immers gevoelig toe in coronatijden. De module vertrekt vanuit levensechte scenario’s en toont hoe de huisarts die zorgzaam kan exploreren.

Kindermishandeling kent vele gezichten (fysieke mishandeling, verwaarlozing, emotionele mishandeling, seksueel misbruik, …) en komt vaak voor. Exacte cijfers zijn er niet, want kindermishandeling blijft vaak onder de radar: internationaal onderzoek heeft het over één jongere per klas.

Het fenomeen heeft een grote negatieve impact op korte en lange termijn; diverse fysieke en psychische moeilijkheden worden gelinkt aan kindermishandeling. De coronacrisis heeft de risicofactoren verder doen toenemen en beschermende factoren nog meer beperkt: denk aan meer angst, isolement en financiële zorgen enerzijds en steunbronnen die wegvallen zoals school, vrienden en hulpverlening anderzijds.

Driemaal meer oproepen

Het is dan ook niet verwonderlijk dat het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling tijdens de lockdown veel meer oproepen van jongeren kreeg: in april zelfs driemaal zoveel als vorig jaar. Omdat de meeste kinderen en jongeren echter niet zelf de stap naar hulpverlening zetten, is het van belang dat andere personen dit mee aan het licht brengen. Huisartsen kunnen een sleutelrol spelen in het identificeren, voorkomen en aanpakken van kindermishandeling.

Om huisartsen hierin te ondersteunen heeft Domus Medica, in opdracht van Vlaams minister van Volksgezondheid, Wouter Beke, recent een e-learningmodule ontwikkeld. Hierin wordt aan de hand van casuïstiek en theorie uitgelegd hoe kindermishandeling ontstaat: risicofactoren en beschermende factoren zijn niet in evenwicht en verklaren het ontstaan van ongezonde interactiepatronen.

De module vertrekt vanuit levensechte scenario’s en toont hoe de huisarts deze situaties zorgzaam kan exploreren en met het gezin aan de slag kan om het evenwicht tussen risicofactoren en beschermende factoren te herstellen. De e-learningmodule is gebaseerd op de richtlijn over de aanpak van kindermishandeling van Domus Medica. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.