Dringende medische hulp - Ministre Ducarme bereid tot brede gespreksronde

De Kamercommissie Volksgezondheid heeft woensdag meerderheid tegen oppositie het wetsontwerp goedgekeurd dat de dringende medische hulp aan illegalen hervormt. Doel van de tekst is onder meer de controle op de dringende medische hulp te verscherpen. Minister Denis Ducarme (MR) beloofde voor de opvolging van het ontwerp breed overleg.

Volgens het ontwerp krijgt de HZIV (Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering) de mogelijkheid te lakse OCMW's te sanctioneren.

Een reeks vluchtelingenorganisaties, maar ook de Orde der Artsen, maakten zich zorgen over de wettekst. Ze vinden het ontwerp stigmatiserend, vooral nadat het kabinet van bevoegd minister Denis Ducarme (MR) had laten verstaan dat de tekst diende om misbruik van het systeem eruit te filteren - een boodschap die nadien werd genuanceerd. 

Diezelfde oppositie betreurde woensdag dat er geen hoorzittingen plaatsvonden tijdens de bespreking van het wetsontwerp. Socialisten en groenen vrezen dat de koninklijke besluiten die later nog moeten volgen, een te grote draagwijdte zullen krijgen. Ducarme engageerde zich achteraf tot een brede consultatieronde, onder meer met de Orde der Geneesheren en de OCMW-federaties. 

De vraag naar overleg viel ook te horen op de meerderheidsbanken bij N-VA en CD&V. Volgens Nathalie Muyle is de tekst immers nog steeds niet glashelder, terwijl Els Van Hoof nog wat verder ging. Ze vraagt overleg dat verdergaat dan enkel de Orde der Geneesheren, maar ook via de artsenbonden loopt, die bovendien moeten worden betrokken bij het schrijven van de uitvoeringsbesluiten. Van Hoof riep de minister ook op een "minder stigmatiserend en polariserend taalgebruik aan de dag te leggen".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.