Dr. Stefan Bourgeois (ZNA): “Geen excuses meer om HCV niet aan te pakken”

Een coalitie van Belgische hepatitis C-experts organiseert vrijdag een tweetalig rondetafelgesprek rond de eliminatie van hepatitis C. België engageerde zich om dit tegen 2030 te doen, maar we zitten niet op het goede spoor. Vandaar een visienota met nieuwe cijfers. Voldoende discussiestof, zeker in het licht van de  eliminatiedoelstelling die ons land moet halen.

In 2016 onderschreef ons land de WHO-doelstelling om virale hepatitis te elimineren tegen 2030. In ons land zijn er minstens 13.000 mensen besmet met hepatitis C - volgens nog meer recente gegevens 18.000 - en sterven er elk jaar niet minder dan 300 patiënten aan de gevolgen van hun besmetting. Op exact 10 jaar van het einddoel draagt België, samen met enkele andere landen, de rode lantaarn in de eliminatie van de aandoening.

Dokter Bourgeois: “Dit is nochtans een schitterend verhaal, zeker in vergelijking met de behandeling van het coronavirus nu. In ’98 is het HCV ontdekt en 30 jaar later kan iedereen perfect behandeld worden zonder nevenwerkingen. Ongelofelijk. Noem me een andere ziekte waar je dat bereikt. Een goede behandeling redt levens en levers. Zodat mensen die om een andere redenen bijvoorbeeld een levertransplantatie nodig hebben, kunnen opschuiven op de ranglijst.”

Goede voornemens, weinig vooruitgang

Net voor de beschikbaarheid van de nieuwe generatie antivirale geneesmiddelen, stelde minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx met haar collega’s van de deelstaten een interfederaal HCV-plan op. Het stoort dr. Bourgeois dan ook dat ondanks de goede voornemens van haar opvolgster Maggie De Block federaal en Wouter Beke Vlaams, zo weinig vooruitgang is geboekt.

Dat bleek onder meer uit de evaluatie van het Hepatitis C plan door dr. Jean-Pierre Mulkay. Het plan wijst uit dat slechts 6 van de 22 actiepunten als uitgevoerd kunnen worden beschouwd. Onder meer de actiepunten die een betere informatiedoorstroming naar het publiek en de eerste lijn beoogden kregen geen gevolg. Preventie en ‘harm reduction’ strategieën mochten de voorbij 5 jaar evenmin op de nodige beleidsaandacht rekenen. Idem dito voor screening en opvolging: geen enkel (!) van de actiepunten werd uitgevoerd.

Nu implementeren

Wat behandelen betreft oogt het plaatje iets beter, maar als het federale niveau behandelt zonder dat de deelstaten volgen met het nodige preventie-, detectie- en opvolgbeleid, is dat een beetje zoals dweilen met de kraan open: niet de meest efficiënte manier van werken…

Dr. Bourgeois: “Lang heeft men zich verscholen achter onwetendheid of medicatie die niet werkte. Dat is nu allemaal weggeveegd. Voor mij is dat de belangrijkste boodschap van de laatste twee jaren. Research en wetenschap hebben hun werk gedaan. We hebben medicatie maar we moeten ze implementeren. Er is geen excuus meer om niet te screenen. Laten we er werk van maken!”

Het online rondetafelgesprek vindt plaats op vrijdag 9 oktober van 10 tot 11.30 uur. U kan zich inschrijven via deze link.

> Lees ook: Inhaalbeweging nodig om eliminatiedoel te halen

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.