Domus Medica zet Gentse en Antwerpse netwerken onder druk

Van de kringvergadering van Domus Medica maakte voorzitter Roel Van Giel gebruik om een oproep te lanceren. “Het E17 netwerk, het Gentse netwerk en de Antwerpse ziekenhuisnetwerken staan haaks op alles wat goede patiëntenzorg betekent. Nu is het moment om deze netwerken te zeggen dat we in die constellatie nooit met hen zullen kunnen samenwerken.”

“Deze netwerken zijn niet ontstaan om de zorg voor de patiënten te verbeteren maar uit een puur concurrentieel gegeven. Het E17 netwerk en het Gentse netwerk zijn door minister Vandeurzen terug naar afgestuurd en rond de Antwerpse ziekenhuisnetwerken heeft minister Van Deurzen bijkomende vragen gesteld omtrent de samenwerking met de eerste lijn”, vatte dr. Van Giel de meest actuele ontwikkelingen samen. “We zullen in die constellatie nooit met hen kunnen samenwerken omdat wij vanuit de eerstelijn, vanuit de huisartsgeneeskunde nu en altijd zullen vertrekken vanuit het belang van de patiënt.”

Voor Antwerpen ziet Van Giel alleen mogelijkheden als de ‘cruciale fout in de Antwerpse ziekenhuisnetwerken wordt rechtgezet, waarbij iedereen weet dat enkel een noord-zuidverdeling in het belang is van de patiënt. En meteen stak de voorzitter nog een tandje bij: “Sinds de nieuwe zorgstrategische planning hebben de ziekenhuizen jullie nodig en niet omgekeerd.  Maak er gebruik van.”

In een vorige editie (MS 610) had directeur Christophe Dekoninck het over een mogelijk meer militante opstelling van de vereniging na het verlies van een Medicomutzetel. Is dit een voorsmaakje?

Lees ook: toegang-forceren-van-huisartsen-tot-hoogste-regionen-ziekenhuisnetwerken

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.