Deze jonge huisartsen zijn twee keer de Impulseo-dupe

In een open brief vertellen twee jonge huisartsen, Jaron (foto) en Katrien, hun wedervaren in verband met de Impulseopremie die ze aan hun neus zagen voorbijgaan. Dat niet alleen: het werd nog erger omdat ze ook naast de afgezwakte vervangingsmaatregel grepen.

"Wij zijn Jaron en Katrien, beiden huisartsen-in-opleiding. Na 9 jaar opleiding met een stevige eindspurt midden in covid-pandemie, kunnen wij ons binnen een paar weken ‘echt huisarts’ noemen. Wat hebben wij hiernaar uitgekeken… Helaas kijken wij nu, na ons maandenlang belangeloos ingezet te hebben tijdens de covid-19 pandemie, met een bang hartje naar onze toekomst", zo begint hun brief. Dan leggen ze uit wat hen ongerust maakt en teleurstelt:

Slag in ons gezicht

"Slechts enkele maanden voordat wij op eigen benen zouden staan, besloot de Vlaamse Regering tot het afschaffen van de Impulseo-premie, een premie bedoeld om startende huisartsen in huisartsenarme zones te helpen bij het maken van een moeilijke start. De afschaffing zo kort bij ons afstuderen komt aan als een slag in het gezicht. Onze investeringen waren reeds gemaakt en ons financieel plan was sterk. Of toch dat dachten we. Plots schrappen van 2 x €20.000 is uiteraard een streep door onze rekening."

"Gelukkig kwam er gehoor aan onze vraag tot compromis: de regering besliste om de afschaffing van de premie te compenseren door het verhogen van de renteloze lening (van 15.000 naar 35.000 euro, red.). In onze ogen een goede oplossing, waarmee ons probleem opgelost werd."

Voor de tweede keer achter het net gevist

"Jammer genoeg kregen wij een tweede maal het mes in de rug bij het aanvragen van deze lening: '…sorry u heeft reeds een aanvraag ingediend en deze kan onmogelijk opnieuw aangevraagd worden…'

"Er bestond naast de Impulseo-premie namelijk ook reeds een renteloze lening van €15.000, die door ons reeds werd aangevraagd om investeringen te kunnen doen. De bijkomende €20.000 zien wij dus opnieuw aan onze neus voorbijgaan."

"De voorgestelde, correcte oplossing veranderde zo in een ontoereikend pseudocompromis."

In de steek gelaten

"We voelen ons oprecht in de steek gelaten en we zijn niet alleen, meer dan 200 huisartsen-in-opleiding zien hun investeringsplannen in het water vallen door last-minute besparingen op de gezondheidszorg en gebrekkige communicatie vanuit de overheid naar de artsensyndicaten en de betrokken partijen."

Jaron en Katrien vragen de leden van de Vlaamse regering daarom met aandrang  om opnieuw rond te tafel te gaan zitten en deze kwestie op te lossen.

Getekend: Jaron De Groote, Katrien Vanderstraeten

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.