Databank medische hulpmiddelen op komst

Zopas stelde minister De Block haar Pact Medische Technologie voor. Blikvangers: een Belgische databank medische hulpmiddelen en snellere en meer transparante terugbetaling. De minister maakte ook bekend dat er 97 kandidaten zijn voor proefprojecten mobiele applicaties. En ze werkt aan de omkadering van 3D-printing.

In ons land worden zo’n twee miljoen verschillende medische hulpmiddelen verspreid. Er moet kwaliteit geleverd worden tegen een betaalbare prijs. Uiteraard moeten deze hulpmiddelen veilig zijn en maximaal toegankelijk. Sinds de fraude met de PIP-borstimplantaten in Frankrijk Is iedereen zich daar meer dan ooit van bewust. Daar bestaat maar één remedie voor: duidelijke afspraken om de patiënten een zo groot mogelijk garantie op veiligheid van en toegankelijkheid tot medische hulpmiddelen te geven.

België schikt zich naar Europa

De Europese wetgeving medische hulpmiddelen houdt onder andere strengere regels in voor kwaliteit, veiligheid, doeltreffendheid en opvolging. Europa zal ook een strikt monitoringsysteem uitwerken voor de veiligheid van medische hulpmiddelen nadat ze op de markt kwamen. "België wil kort op de bal spelen", aldus minister De Block. "We stemmen ons beleid en onze wetgeving al af op de toekomstige Europese wetgeving. Samen met de industrie van de medische technologie BeMedTech."

Het pact Medische Technologie zal de traceerbaarheid van implantaten proactief invoeren. Op basis van de Europese databank van medische hulpmiddelen zal een Belgische databank gecreëerd worden. Aan deze Belgische databank wordt eigen, specifieke informatie toegevoegd, bijvoorbeeld over de Belgische terugbetalingsprocedures. "En om sneller te kunnen reageren in geval van incidenten, werken we het centraal traceerbaarheidsregister verder uit. Daarmee weten we of een implantaat in België gebruikt is en bij wie", aldus de minister.

De industrie staat ook klaar om het concept van auto- of zelfcontrole uit te voeren dat door het federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten ontwikkeld wordt. Dat moet leiden tot een nog betere vigilantie. Om alles toegankelijk te maken, moeten er transparante en snellere terugbetalingsprocedures komen, zeker voor tests in vitro.

Proefprojecten mobile health

"Wat de meeste recente innovaties betreft, zullen we bijvoorbeeld mobiele gezondheidsapps testen in proefprojecten. Daarvoor liepen 97 kandidaturen binnen. De selectieprocedure loopt nu en ik hoop dat de eerst projecten eind dit jaar of begin volgend jaar kunnen starten", legde De Block uit. "We werken voorts aan de omkadering van 3D-printing dat nu reeds meerdere toepassingen in de gezondheidszorg kent."

Tot slot bevat het Pact Medische Technologie een aantal afspraken over deontologie, transparantie en vereenvoudiging. "Ziekenhuizen moeten bijvoorbeeld op termijn de techniek van 'de economisch voordeligst offerte' toepassen. En de premies en de voordelen die de industrie, patiëntenverenigingen en gezondheidszorgbeoefenaars aan elkaar toekennen, moeten gepubliceerd worden", besloot De Block.

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.