Automatische GMD-verlenging: opgelet, deadline 30 september!

Voor wie nog niet via de MyCarenet facturatiemodule factureert, is dat inderdaad de deadline. Oorspronkelijk lag die op 30 juni, maar ze is door covid-19 verlengd tot 30 september. Even een update van wat u te wachten staat met het medicomut-akkoord erbij.

Wie op dit moment zijn GMD’s nog niet via MyCarenet beheert, heeft er dus alle belang bij om zich daar nog vóór 30 september aanstaande wel op in te schrijven, luidt het ook bij het ASGB. Als u tijdig inschrijft, kunt u er immers voor zorgen dat u GMD-erelonen voor 2020 zal ontvangen die u anders niet zou krijgen.

Dit heeft te maken met de overgang naar het nieuwe systeem van automatische verlenging van het GMD (zonder verplicht jaarlijks patiëntencontact) dat op 1 januari 2021 in werking treedt. In dit systeem is immers ook al sprake van een automatisme voor GMD-erelonen van 2020.

Ter herinnering, vanaf 1 januari 2021 wordt het eGMD, d.w.z. de elektronische versie van het bestaande GMD via MyCareNet, de enige bron voor de betaling van GMD-honoraria. Dat om de betaling van het eGMD administratief eenvoudiger en transparanter te maken.

Voorschot

Dat betekent ook dat in 2021 een voorschot op het GMD-tarief zal worden betaald op basis van het aantal patiënten met een GMD, zoals dat eind december 2020 door de ziekenfondsen is vastgelegd.

Ook nog even herinneren aan het huidige medicomut-akkoord. Dat bepaalt dat de huidige GMD's met contact in 2019 en zonder contact in 2020 worden vergoed aan artsen die met het eGMD werken of zich daarvoor uiterlijk op 30 juni 2020 aanmelden.

Vanwege de Covid-crisis is deze datum van 30 juni uitgesteld tot 30 september.

U hebt dus tot 30 september de tijd om u te registreren op MyCarenet (alle informatie op de volgende pagina: klik hier) als u vanaf februari 2021 wilt profiteren van de vooruitbetaling van de vergoedingen voor de automatische GMD-verlenging als u geen contact had in 2020.

De ziekenfondsen zullen namelijk in februari 2021 een voorschot betalen (dit voorschot is ook voorzien in het huidige medicomut-akkoord: de middelen die hiervoor worden gebruikt, zullen worden toegewezen aan het jaar 2020).

Wie zich niet voor 30 september van dit jaar op MyCarenet heeft geregistreerd, zal tot 2022 moeten wachten op de betaling voor de verlenging van het GMD zonder contact.

We komen binnenkort terug op het GMD, vermits het Riziv druk bezig is met het updaten van zijn webpagina voor de wijzigingen die op 1 januari 2021 zullen plaatsvinden.

> Lees ook: al ruim 20.000 voorschriften met nieuwe geldigheidsdatum in pilootproject V4

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.