"9/10 afgestudeerde artsen UA vinden opleidingsplaats naar hun voorkeur"

Afgestudeerde artsen vinden op UAntwerpen bijna allemaal (89,8%) de opleidingsplaats van hun voorkeur, wat decaan geneeskunde Guy Hubens bijzonder tevreden stemt: "“Heel belangrijk dat onze geneeskundestudenten een opleidingsplaats van hun eerste of tweede keuze kregen.”
De periode na het afstuderen als arts is altijd spannend want dan start de zoektocht naar een goede opleidingsplaats. Voor de vervolgopleiding in de huisartsgeneeskunde of in de specialistische geneeskunde. Dat aantal plaatsen is vaak beperkt en niet alle kandidaten kunnen de richting van hun voorkeur volgen.

De Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Antwerpen kan op dit vlak mooie cijfers voorleggen. Van de 161 geneeskundestudenten die recent afstudeerden, solliciteerden er 157 voor een vervolgopleiding in de huisartsgeneeskunde of specialistische geneeskunde. 141 studenten (89,8%) kregen een opleidingsplaats in de specialistische geneeskunde (89) of in de huisartsgeneeskunde (52).

De meeste andere kandidaten zetten hun opleiding voort in Nederland of kunnen aan een zogeheten vrij assistentschap beginnen. Als vrij assistent doen ze een jaar lang ervaring op in het specialisme waarvoor ze zich daarna opnieuw kandidaat stellen.

De mooie cijfers zijn belangrijk omdat veel jongeren aan de opleiding geneeskunde beginnen met een specifiek doel voor ogen: radioloog worden, bijvoorbeeld. "Dat merken we reeds op de infomomenten voor laatstejaars secundair: jongeren zijn al bewust bezig met wat ze na de basisopleiding gaan doen", aldus Guy Hubens.

De UA zet erop in om voldoende en kwalitatieve opleidingsplaatsen aan te kunnen bieden aan haar studenten en werkt daarvoor samen met alle Antwerpse ziekenhuizen. Een groot deel van de Antwerpse ASO’s (arts-specialist in opleiding) kan dus in het UZA en de ziekenhuizen van het ZNA-netwerk aan de slag, "maar we hebben nu ook stagemeesters in ziekenhuizen in de provincies Limburg en West-Vlaanderen bijvoorbeeld.”

Getuigenis
“Als student geneeskunde is de wetenschap dat je een opleidingsplaats van jouw keuze gaat kunnen te pakken krijgen, erg geruststellend”, getuigt Alicja Zarowska, ooit nog aan het woord in onze serie over jonge artsen, 'de hemelbestormers'. Zij behaalde deze zomer haar basisdiploma geneeskunde en begint in oktober aan haar opleiding algemene heelkunde in het ziekenhuis van Sint-Niklaas. “Al sinds het begin van de master weet ik dat ik richting heelkunde wil gaan. Mijn stage bevestigde dat gevoel alleen maar. Nu kijk ik er echt naar uit me in die richting te kunnen specialiseren.”

Ook de studenten uit Alicja’s omgeving kregen bijna allemaal de opleidingsplaats van hun dromen. “En dat hoeft niet altijd in de specialistische geneeskunde te zijn. Drie collega-studenten, die topresultaten behaalden, gaan nu voor de huisartsgeneeskunde. Die discipline krijgt veel aandacht op de Universiteit Antwerpen. Terecht, als je kijkt naar het steeds groter wordende tekort aan huisartsen.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.