40 miljoen afgeklopte besparingen voor nieuwe initiatieven

De medicomut heeft een oplossing gevonden voor de verlaging van de terugbetaling van de NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test): besparen op de terugbetaling van andere prestaties zoals ECG's, elektroforese, complexe dermatologische verbanden of de plaatsing van hormonale implantaten

Ter herinnering, de medicomut werkt volledig mee met de taskforce binnen het Riziv om een plan doelmatige zorg op te stellen (vermindering van de variaties in de medische praktijk, rationeel voorschrijven, enz.), rekening houdend met een bepaald budget dat in 2022 een structurele efficiëntiewinst moet opleveren. 

Vóór 30 juni 2021 moet een verslag worden ingediend bij het Verzekeringscomité, dat voor toezicht en coördinatie zal zorgen. Het is de bedoeling de betrokken bedragen volledig te herinvesteren in de gezondheidszorg. 
Een kink in de kabel bij die oefening was 4,8 miljoen door een besparing op de NIPT. Verscheidene genetische centra hadden hun ongenoegen geuit over deze maatregel, die een inkomensverlies veroorzaakte en hun budget bemoeilijkte. 

Oplossing 

Op 14 juni werd een akkoord bereikt: de terugbetaling van NIPT zal worden verlaagd, maar deze verlaging zal kleiner zijn en minder gevolgen hebben voor de sector.

Het resterende te besparen bedrag werd gecompenseerd door besparingen op andere prestaties. Er zal dus worden bespaard op andere prestaties zoals elektrocardiogrammen (0,4 euro in dit codenummer, opbrengst 834.000 euro) en de terugbetaling van elektroforese (450.000 euro). Bovendien werd besloten om de prestatie complexe dermatologische verbanden af te schaffen (800.000 euro), en tot de afschaffing van de vergoeding voor het plaatsen van bepaalde hormonale implantaten.

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.