20 miljoen voor coronatesten die nooit zijn uitgevoerd

Onze overheid heeft het voorbije jaar bijna 20 miljoen euro belastinggeld uitgegeven aan coronatests die nooit zijn uitgevoerd. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Ook De Morgen bericht over het nieuws. Het gaat om labs waar prominente expertes aan verbonden zijn. Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke (Vooruit) wil ingrijpen.

Om voldoende testcapaciteit te voorzien voor ons land besliste de federale regering vorig jaar om een testplatform op te richten. In de schoot van acht universiteiten werden in ijltempo zogenaamde superlabs gebouwd die elk dagelijks 7.000 tests zouden verwerken. Die labs werden gerund door experten zoals professor Herman Goossens (UZ Antwerpen) en Emmanuel André (UZ Leuven).

De overheid kwam met hen overeen om iedere maand een vaste vergoeding te storten, ongeacht het aantal tests dat ze uitvoerden. Het ging om 720.000 euro per maand of 8,64 miljoen euro op jaarbasis. Daarvoor verwachtte men wel dat er dagelijks minstens 2.000 tests verwerkt zouden worden. Uit een parlementaire vraag van N-VA en onderzoek van Het Laatste Nieuws blijkt dat zelden of nooit het geval geweest te zijn. Op die manier ontvingen de labs 19,7 miljoen euro aan vergoedingen voor tests die ze nooit uitvoerden.

Volgens cijfers van het kabinet van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is er in de periode van januari tot juni 2021 maar één lab dat één keer de norm haalde: precies het UZ Antwerpen analyseerde onder leiding van Prof. Goossens. Dat analyseerde in maart gemiddeld 2.491 tests per dag. Maar sommige laboratoria voerden vaak maar enkele honderden tests uit per dag.

Volgens minister Vandenbroucke wordt vandaag allicht de beslissing genomen om die vergoeding sterk te verminderen, van 720.000 naar 270.000 euro per lab per maand. Men had willen afwachten of er in de zomermaanden geen piek zou zijn in het aantal tests, luidt het. "Anderzijds vraag ik me wel af of de minister dat nu herbekijkt omdat wij de vraag hebben gesteld. Die contracten waren gesloten voor een bepaalde periode, dus was men wel van plan om ze aan te passen?" vraagt Frieda Gijbels (N-VA) zich af.

"Ik ga de minister ook vragen of hij zal bekijken of het mogelijk is om geld terug te vorderen van de laboratoria. Blijkbaar hadden niet alle labs 40 extra mensen in dienst genomen, zoals voorzien was in de overeenkomst. Dan vraag je je af waarvoor dat geld wel gebruikt is."

> Lagere vergoeding ligt op tafel

Platform genoomanalyse: klinische labs moeten zich snel kandidaat stellen (Riziv)

UZ Antwerpen start lab voor 7.000 coronatests per dag

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Steven COENE

    16 oktober 2021

    Als ik goed bereken dan had de overheid erop gerekend dat een lab 2000 tests per dag zou doen voor een forfaitair bedrag van 720.000 euro per maand. Uitgaande van 20 werkdagen per maand betekent dit 40.000 testen per maand, ergo 18 euro per test. Wanneer vervolgens blijkt dat dit aantal niet gehaald wordt dan schildert men het af alsof deze labo's het belastingsgeld zomaar hebben ontvangen.
    Ik dacht te weten dat 18 euro per test echter een fractie is van wat de privé-labo's mogen aanrekenen. Alleen als er maar een derde van de vooropgestelde testen worden uitgevoerd helt de rekening over naar de verkeerde kant... Beetje unfair om deze labo's daarvoor in een slecht daglicht te plaatsen, lijkt me.